Bist 100
10.895,25 1%
DOLAR
32,24 0,24%
EURO
35 0,02%
ALTIN
2.495,42 0,19%

Tapusu olan hemen e-Devlet'ten kontrol etsin! Tapunuz elinizden kayabilir

Miras hukukunda önemli bir değişiklik yapıldı. Hemen kontrol edin, evleriniz elinizden alınabilir.

Yayın Tarihi: 01.05.2024 03:24
Güncelleme Tarihi: 01.05.2024 03:24

Tapusu olan hemen e-Devlet'ten kontrol etsin! Tapunuz elinizden kayabilir

Miras hukukunda önemli bir değişiklik yapılarak, anne ve babaların çocuklarına miras bıraktıkları mallar üzerindeki tasarruf hakları kısıtlandı.

Saklı pay hakkı adı verilen bu yeni uygulama, çocukların mirastaki payını korumayı amaçlıyor. Anne ve babalar, çocuklarına bıraktıkları mallar üzerinde istedikleri gibi tasarruf edemeyecek, saklı pay haklarını ihlal etmeleri durumunda miras paylaşımı iptal edilebilecek.

Fazladan Pay Alan Çocukların Mal Varlıkları İptal Ediliyor

Miras hukukunun devreye girebilmesi için anne veya babanın hayatını kaybetmesi gerekiyor. Bu durumda mirasçılık somutlaşarak, çocukların saklı pay hakları devreye giriyor. Saklı pay, çocukların anne ve babalarının mal varlıklarında yüzde 50'lik bir kısımda doğrudan hak sahibi olmalarını sağlar. Kalan yüzde 50'lik kısım ise anne ve babaların istediği gibi kullanılabilir.

Tapusu olan hemen e-Devlet'ten kontrol etsin! Tapunuz elinizden kayabilir

Ancak saklı pay kısmı, kesinlikle diğer çocuklara devredilemez, bağışlanamaz veya satılamaz. Anne ve babanın vefatından sonra mahkemeye başvuran çocuklar, saklı paylarına erişim sağlayabilirler. Mahkeme, adaletsiz bir miras paylaşımı durumunda, fazladan pay alan çocukların mal varlıklarını iptal edebilir.

Bu şekilde de diğer kardeşlerin haklarını korumak için adaletsiz paylaşım yapılan gayrimenkuller, satıştan elde edilen gelir de dahil olmak üzere, mahkeme tarafından tekrar paylaşılabiliyor. Saklı pay hakkının ihlal edilmesi, çocukların haklarını koruma amacıyla mahkemeye başvurmalarına olanak tanır ve yıllar geçse dahi adaletsiz paylaşım düzeltiliyor.