Kira geliri alan ev sahipleri için raporlama dönemi 1 Mart günü başlıyor. Maliye Bakanlığı'nın kira geliri yaratma potansiyeli olan yaklaşık 4,5 milyon daireyi analiz etmeye devam ettiği bir dönemde, kiracılardan doğru bilgilerin sağlanması için görüşmelere katılmaları isteniyor. Uzmanlar, cezalardan kaçınmak için ev sahiplerini beyanname vermeye çağırıyor.
1 Mart'ta başlayacak olan kira beyanı dönemi ev sahipleri adına önemli bir prosedür olup, Maliye Bakanlığı yaklaşık 4,5 milyon daireyi araştırırken doğru beyanların önemine vurgu yapıyor. Kiracılarla konuşmak ve doğru bilgi vermek, cezai işlemlerin önlenmesine yardımcı olacaktır. Takvim gazetesi yazarı Çığıl Ön Yener'in bu konuyla ilgili yazısı şöyle;
KİMLER BEYANNAME VERECEK?
2023 yılında belirlenen 21.000 lira (2024 yılında 33.000 lira) muafiyet tutarını aşan konutlardan elde edilen kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekiyor. Bu sınırın altında geliri olan ev sahiplerinin bildirimde bulunmasına gerek yoktur.
VERGİLENDİRME YÖNTEMİ
Kira gelirine ilişkin iki temel şey vergilendirme yöntemi bulunmaktadır. Bu da Doğrusal yöntem ve gerçek gider yöntemidir. Doğrusal yöntem herhangi bir belge gerektirmez ve satışların %15'ini düşürür; fiili gider yöntemi ise belgelere ilişkin harcamaların düşülmesine olanak tanır.,
İNDİRİLEBİLİR GİDERLER
Kendi kendine ödeme yöntemini seçen ev sahipleri birçok masrafı düşebilir. Bu maliyetlere kamu hizmetleri, su, asansör maliyetleri, yönetim ücretleri, sigorta, faiz giderleri, amortisman ve onarım maliyetleri dahildir. Ayrıca eğitim ve sağlık giderleri de belirli limitler dahilinde düşülebilmektedir.
SİGORTA PRİMLERİ İLE EĞİTİM, SAĞLIK HARCAMALARI
Hayat sigortası primleri %50, diğer bireysel sigorta primleri ise %100 oranında düşülebilir. Eğitim ve sağlık giderleri gelirin %10'unu geçmediği sürece kesinti yapılabilir.
MALİYETLERİN HESAPLAMALARI
Gerçek gider yönteminde indirilebilir giderler, brüt gelir ve vergiye tabi gelir esas alınarak hesaplanır. Sabit oran hesaplaması daha basit bir hesaplama sağlar.
PRİM İNDİRİMİ HESAPLAMA
Brüt gelir: Vergi mükellefinin brüt kira geliri 50.000 liradır.
Konuttan elde edilen kira gelirlerinin istisnası: Bu tutar 2023 yılında 21.000 liradır.
Vergiye tabi gelirin hesaplanması: Vergiye tabi gelir = brüt gelir – konut kira geliri kesintisi
Vergilendirilebilir gelir = 50.000 – 21.000 = 29.000 lira.
İndirilebilir giderlerin hesaplanması:
İndirilebilir giderler = (toplam giderler x vergiye tabi gelir) / toplam gelir
Burada toplam emek 10.000 lira olarak veriliyor. İndirilebilir giderler = (10.000 x 29.000) / 50.000 lira.
Eğer matematik yaparsanız: İndirilecek giderler = 290.000.000 / 50.000 = 5.800 lira.
YÖNTEM DEĞİŞİKLİĞİ
Doğrusal maliyet yöntemini seçerseniz gerçek maliyet yöntemine ancak iki yıl sonra geçiş yapabilirsiniz. Ancak gerçek maliyet yönteminden sabit maliyet yöntemine geçiş ücretsizdir.
KİRADA OTURAN EV SAHİPLERİ
Gerçek gider yöntemini seçerseniz evini kiraya veren herkes, evinin kirasını gider olarak beyan edebilir.
BEYANNAME İLE VERGİ ÖDEME SÜRECİ
Beyannamelerin 1 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında sunulması gerekmektedir. Vergiler iki taksitle ödenir: Mart ve Temmuz. Hazır Beyanname Sistemi başvuru sürecini kolaylaştırırken vergi ödemeleri de çeşitli kanallardan yapılabilmektedir.