Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Süper otomobil üreticisi McLaren satılıyor! McLaren kimin, neden satılıyor?

McLaren, Bahreyn’in devlet fonuna satılıyor. Mumtalakat Holding Company, McLaren Grubu’nun kalan hissedarları ile görüşerek şirketi tamamen ele geçirmeye hazırlanıyor. Bu anlaşma ile McLaren, son yıllarda yaşadığı mali sıkıntılardan kurtulmayı ve işlerini basitleştirmeyi hedefliyor. Peki, McLaren'i kim satın alıyor, neden satılıyor?

Yayın Tarihi: 26.12.2023 17:33
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 17:33

Süper otomobil üreticisi McLaren satılıyor! McLaren kimin, neden satılıyor?

Süper otomobil üreticisi McLaren, yeni bir sahibe kavuşuyor. Sky News’in haberine göre, Bahreyn’in devlet fonu Mumtalakat Holding Company, McLaren Grubu’nun kalan hissedarları ile anlaşmaya vararak şirketi tamamen satın alacak. Bu hafta içinde resmi olarak duyurulması beklenen anlaşma ile McLaren, tek bir sahibe geçecek.

MUMTALAKAT HOLDİNG COMPANY KİMDİR?

otomobil

Mumtalakat Holding Company, Bahreyn hükümetinin tamamen sahip olduğu bir devlet fonudur. 2006 yılında kurulan fon, Bahreyn’in ekonomik çeşitliliğini ve büyümesini sağlamak amacıyla faaliyet göstermektedir. Fonun portföyünde 60’tan fazla şirket bulunmaktadır. Bunlar arasında alüminyum, telekomünikasyon, bankacılık, sağlık, turizm, eğitim ve spor gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketler yer almaktadır.

Mumtalakat Holding Company, McLaren Grubu’na 2007 yılında yatırım yapmaya başlamıştır. O zamandan beri McLaren’in en büyük hissedarı konumundadır. Geçen yıl şirketin yüzde 60’ına yakın bir paya sahip olan fon, bu yılın başlarında hissesini artırmıştır. Fon, McLaren’in son yıllarda yaşadığı mali sıkıntılara rağmen şirkete destek olmaya devam etmiştir.

MCLAREN NEDEN SATILIYOR?

McLaren, son yıllarda üretim, tedarik zinciri ve pandemi gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Şirket, 2022 yılında 349 milyon sterlin (yaklaşık 3,5 milyar TL) zarar etmiştir. Şirket, nakit akışını sağlamak için tarihi araçlarını, merkez binasını ve F1 fabrikasını satmak zorunda kalmıştır. Ayrıca şirket, geciken Artura süper otomobili için geliştirme yatırımları yapmak için de fon arayışına girmiştir.

The Telegraph’ın Ekim ayında yaptığı habere göre, McLaren, Temmuz 2022’den bu yana çeşitli yatırımcılardan yaklaşık 600 milyon sterlin (yaklaşık 6 milyar TL) almıştır. Bunların 370 milyon sterlini (yaklaşık 3,7 milyar TL) Mart ve Eylül ayları arasında gelmiştir. Bu yatırımcılar arasında Mumtalakat Holding Company de yer almaktadır.

McLaren, işlerini basitleştirmek ve verimliliği artırmak için yeniden yapılanmaya gitmiştir. Şirket, Temmuz 2022’de Michael Leiters’i yeni CEO olarak atamıştır. Leiters, göreve geldikten birkaç ay sonra yaptığı açıklamada, şirketin geçmişteki ürünlerinin " olgunlaşmamış " olduğunu itiraf etmiştir. Mumtalakat Holding Company gibi tek bir sahibin olması, şirkete istikrar ve odak kazandırabilir.

MCLAREN RACİNG NE OLACAK?

McLaren Grubu, süper otomobil üretiminin yanı sıra Formula 1’de de faaliyet göstermektedir. McLaren Racing, Formula 1 takımını yöneten ve kendi özel yatırımcıları olan bir birimdir. McLaren Racing, 2022 yılında üçüncü sırada bitirerek başarılı bir sezon geçirmiştir. Takım, 2023 yılında da Lando Norris ve Daniel Ricciardo ile yarışmaya devam edecektir.

McLaren Grubu’nun satışı, McLaren Racing’i doğrudan etkilemeyecektir. McLaren Racing, McLaren Grubu’ndan bağımsız bir şekilde çalışmaktadır. Ancak, McLaren Grubu’nun finansal durumu, McLaren Racing’in bütçesini ve performansını da etkileyebilir. Bu nedenle, McLaren Grubu’nun satışı, McLaren Racing’in de yararına olabilir.

McLaren Grubu kimin oluyor?

McLaren Grubu, Bahreyn’in devlet fonu Mumtalakat Holding Company tarafından tamamen satın alınıyor. Bu hafta içinde duyurulması beklenen anlaşma ile süper otomobil üreticisi tek bir sahibe geçecek.

McLaren Grubu neden satılıyor?

McLaren Grubu, son yıllarda üretim, tedarik zinciri ve pandemi gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Şirket, nakit akışını sağlamak için tarihi araçlarını, merkez binasını ve F1 fabrikasını satmak zorunda kalmıştır. Ayrıca şirket, geciken Artura süper otomobili için geliştirme yatırımları yapmak için de fon arayışına girmiştir. Mumtalakat Holding Company gibi tek bir sahibin olması, şirkete istikrar ve odak kazandırabilir.

McLaren Racing ne olacak?

McLaren Racing, Formula 1 takımını yöneten ve kendi özel yatırımcıları olan bir birimdir. McLaren Racing, McLaren Grubu’ndan bağımsız bir şekilde çalışmaktadır. McLaren Grubu’nun satışı, McLaren Racing’i doğrudan etkilemeyecektir. Ancak, McLaren Grubu’nun finansal durumu, McLaren Racing’in bütçesini ve performansını da etkileyebilir. Bu nedenle, McLaren Grubu’nun satışı, McLaren Racing’in de yararına olabilir.