Bist 100
10.895,25 1%
DOLAR
32,19 0,09%
EURO
34,98 -0,03%
ALTIN
2.489,59 -0,04%

SGK o kişileri erken emekli yapıyor! Eğer bu şart uyuyorsa emeklilik bileti hazır

Şartları karşılayanlar erken emekli olabilecek. Bu haber, milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor.

Yayın Tarihi: 30.04.2024 20:14
Güncelleme Tarihi: 30.04.2024 20:14

SGK o kişileri erken emekli yapıyor! Eğer bu şart uyuyorsa emeklilik bileti hazır

Emekliler gündemdeki yerini koruyor. Milyonlarca emekli temmuz ayındaki enflasyon farkını merakla beklerken, bazı vatandaşlar erken emekli olmak istemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl milyonlarca EYT çalışanı emekli olurken, pek çoğu ufak sorunlar nedeniyle emeklilik haklarından yararlanamadı. Erken emekli olmak isteyenler ise yeni çözümler arıyor.

Ayrıca SGK, genetik hastalığı olan vatandaşlara da düşük sigorta primleriyle emeklilik imkanı sağlıyor. Maluliyet aylığı adı altında sigorta primi süresi dolmamış kişiler emekli olma imkanına sahiptir.

Bu çerçevede, SGK'nın belirlediği ve erken emeklilik imkanı olarak adlandırılan hastalıkla ilgili koşullar genişletildi. Bazı sağlık sorunları olanlar düşük primler ile erken emekli olabiliyor. Maluliyet aylığının kapsadığı bazı hastalıklar SGK tarafından şu şekilde belirlenmektedir:

"Kanser, beyin tümörü, organ nakli, Parkinson sendromu, multipl skleroz (MS), zeka geriliği, beyin felci, epilepsi, Behçet hastalığı, tüberküloz, retina kanaması, uzuv kaybı, siroz, anemi, şizofreni, demans, AIDS ve bipolar bozukluk"

MALULEN EMEKLİLİK HÜKÜMLERİ

SGK o kişileri erken emekli yapıyor! Eğer bu şart uyuyorsa emeklilik bileti hazır

Sigorta süresi Türkiye'de emekli olmak isteyenlere yönelik önemli bir faktördür. Bu çerçevede, erken emeklilik talebi gönderen vatandaşların en azından 10 yıl süreyle sigortalı olması gerekiyor. Öte yandan sigorta alıcısının 1800 gün boyunca sigorta primini ödeyip ödememesi de önemli noktalardan birisi olarak kabul ediliyor.

Engelli vatandaşlarımız için SGK'nın öngördüğü şartlardan sigortalının çalışmaya başlamasından sonra engellilik durumu ortaya çıkmaktadır. Yani engellilik nedeniyle emekli olmak isteyenlerin bu durumu resmi engelli raporuyla belgelemeleri gerekiyor. Bir çalışanın maluliyet sigortasından yararlanabilmesi için maluliyet oranının %60 olması gerekmektedir.