Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Sarımsak saklamanın en iyi yolları

Sarımsak, yemeklere lezzet katan bir baharat. Ancak sarımsağı uzun süre bozulmadan saklanması için bazı püf noktaları var. İşte sarımsak saklamanın en iyi yolları.

Yayın Tarihi: 22.12.2023 17:57
Güncelleme Tarihi: 22.12.2023 17:57

Sarımsak saklamanın en iyi yolları

Sarımsak, mutfakta sıkça kullanılan bir baharat. Hem sağlığa hem de damak tadına faydalı olan Sarımsak, çeşitli yemeklere aroma katıyor. Peki Sarımsak nasıl saklanmalı? Sarımsağın bozulmasını nasıl önleyebiliriz? Sarımsağı uzun ömürlü olması için nelere dikkat etmeliyiz? Bu soruların cevabını MAX Vandaag sitesinde yayınlanan bir makalede bulduk. Makaleye göre, Sarımsak saklamanın en iyi yolları şöyle:

SARIMSAĞI DOĞRU YERDE SAKLAYIN

Knoflok

Sarımsakun bozulmasının en büyük sebebi, yanlış yerde saklanması. Sarımsak, çok fazla ışık ve sıcaklık aldığında, yeşil filizler çıkarmaya başlıyor. Bu filizler sarımsağın tadını acılaştırıyor. Bu yüzden sarımsağı karanlık, serin ve havadar bir yerde saklamak gerekiyor. Ama bu yer buzdolabı olmamalı. Çünkü buzdolabı, Sarımsak için çok soğuk ve nemli. Bu da sarımsağın küflenmesine yol açıyor. sarımsağı saklamak için en uygun yer, kiler veya dolap. Ayrıca Sarımsak saklama kabı da kullanabilirsiniz. Bu kabın delikli olması, sarımsağın havalandırılmasını sağlıyor. Böylece Sarımsak, haftalar hatta aylarca taze kalıyor. Tabii ki sarımsağın ne kadar taze olduğu da önemli. Eğer sarımsağı bütün halde saklarsanız, daha uzun süre dayanır. Ama tek tek ayırırsanız, daha çabuk bozulur.

SARIMSAK YETİŞTİRDİYSENİZ NE YAPMALISINIZ?

Eğer sarımsağı kendiniz bahçede veya balkonda yetiştirdiyseniz, hemen yemeyin. Önce sarımsağı kurutmak gerekiyor. Bunun için sarımsağı 1-2 hafta boyunca bir ip üzerinde, çatı veya depoda asılı bırakın. Bu şekilde sarımsağı daha uzun süre saklayabilirsiniz. sarımsağın iyice kuruduğundan emin olun. Sonra kuru, havadar bir yerde muhafaza edin. Bazı Fransız Sarımsak çeşitleri ise hemen yenebilir. Bu Sarımsak türleri daha sulu ve daha az keskin oluyor.

SARIMSAĞI DONDURUCUDA SAKLAYIN

Eğer sarımsağınız çok çabuk bozuluyorsa, başka bir seçenek de dondurucuda saklamak. Bunun için Sarımsak dişlerini soyun ve biraz su ile birlikte blenderda çekin. Sonra bu karışımı buz kalıplarına doldurun ve dondurucuya koyun. Ya da knofloğa biraz zeytinyağı veya tereyağı ekleyebilirsiniz. Böylece sarımsağı tavada eriterek yemeklere lezzet katabilirsiniz. Dondurucuda saklanan Sarımsak, birkaç ay boyunca tazeliğini koruyor.