Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Sahte peyniri anlamak bu kadar basitmiş! Uzmanı tek tek anlattı

Son dönemde gündemdeki sahtecilik vakalarına bir yenisi eklendi, ve bu kez konu peynir sahteciliği. İnsanları şaşırtan bu durum, peynir alışverişi yapanları dikkatli olmaya sevk ediyor. Uzman bir isim, peynir sahteciliğini tespit etmek için kullanılabilecek pratik yöntemleri paylaştı. Eğer buzdolabınızda peynir bulunuyorsa, uzmanın verdiği püf noktalarıyla sahte ürünleri kolayca ayırt edebileceksiniz. Artık peynir alırken daha bilinçli ve dikkatli olmanın zamanı geldi.

Yayın Tarihi: 11.12.2023 16:30
Güncelleme Tarihi: 11.12.2023 16:30

Sahte peyniri anlamak bu kadar basitmiş! Uzmanı tek tek anlattı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, peynirde taklit ve tağşiş yapan firmalara karşı tüketicileri dikkatli olmaya çağırdı. Peynirde kullanılan sahtecilik yöntemlerini anlatan Bayraktar, peynir çeşitliliğinin denetim zorluğuna ve taklit ve tağşişin yaygınlaşmasına yol açtığını belirtti.

Peynir Çeşitliliği Sahteciliği Artırıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, peynirdeki çeşitliliğin taklit ve tağşişin artmasının en büyük sebebi olduğunu ifade ederek, çok sayıda ürünün denetiminde sorunlar yaşandığını söyledi. Fiyatların neredeyse dört katına yükseldiğini ve bu durumun tüketicinin satın alma gücünü düşürdüğünü kaydeden Bayraktar, Üretimde haksız kazanç elde etmek için ve maliyeti azaltmak için normalde kullanılması gereken süt yağı dışında başka yağlar kullanıldığını bildirdi. Koyun ve keçi peynirlerine inek sütü katıldığını dile getiren Bayraktar, ayrıca peynirin yapısını sertleştirmek için nişasta, küf ve maya oluşumunu engellemek için de izin verilenden fazla natamisin yani koruyucu katkı maddesi kullanıldığını açıkladı.

Peynir

Tost Peynirleri En Riskli Ürünler

Peynirlerin hemen hemen hepsinde sahtecilik yapıldığını ancak özellikle tost peyniri, üçgen peynir ve kahvaltılık peynirde bu durumun daha ciddi bir hal aldığını vurgulayan Bayraktar, “Bu peynirler birçok peynir çeşidinin süt tozu ve tereyağı gibi süt ürünleri ve homojenliği sağlayıcı kimyasal maddelerin karıştırılması ile yüksek sıcaklıklarda işlenerek elde edildiği için tağşişe en müsait ürünlerdir. Maalesef tüketicilerimizin hepsinin taklit ve tağşişleri anlaması da mümkün değildir. Halk sağlığını tehlikeye atan bu konuda kontrol ve denetimlerin artırılarak, taklit ve tağşiş yapanlara göz açtırılmaması gerekiyor. Tüketicilerimizin de ürünleri ambalajlı ve etiketli, güvendikleri markalardan almaları faydalarına olacaktır” dedi.

Peynir

Dünyada 9. Sırada Yer Alıyoruz

Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin dünya genelindeki peynir üretiminde dokuzuncu sırada olduğunu ve 200’e yakın peynir çeşidi bulunduğunu aktardı. Bayraktar, “Dünyada yaklaşık 22 milyon ton peynir üretiliyor ve 39,3 milyar dolarlık ihracat yapılıyor. Ülkemiz 723 bin ton üretim ile dünyanın 9’uncu, Avrupa Birliği ülkeleri arasında 6’ncı sırada bulunuyor. Dünya peynir üretiminde ABD 6,4 milyon ton ile ilk sırada yer alırken, ABD’yi 2,5 milyon tonla Almanya, 1,7 milyon tonla Fransa, 1,2 milyon tonla İtalya, 1,1 milyon tonla Rusya, izliyor” diye konuştu.

Bununla birlikte peynir çeşidinin 200 civarında olmasına rağmen ihracat rakamlarının 203 milyon dolarla düşük kaldığını belirten Bayraktar, Türkiye’nin ihracat sıralamasında dünya genelinde 25’inci sırada olduğunu ifade etti.

Bayraktar, Peynir ihracatında birim fiyatın 4.18 dolar olduğunu söyleyerek, “İtalya 2 kat, Fransa 1,4 kat, Hollanda ise 1,3 kat daha yüksek fiyata satıyor. Bu durum hedef pazarlara girmenin yanı sıra mevcut pazarlardaki payımızın da artırılmasına yönelik çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Çiğ Süt Fiyatları Güncellenmeli

TZOB Başkanı Bayraktar, üretimdeki sorunlar çözülmeden dış pazarda rekabet edebilmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, “Çiğ süt fiyatları değişen piyasa koşullarına göre güncellenmeli, süt üreticilerimiz mağdur edilmemelidir. Ülkemizde üretilen sütün büyük bir kısmı, çiftçilerimizi kırsalda tutan, küçük aile işletmeleri tarafından üretiliyor. Bu sektörü ayakta tutan aile işletmeleridir. Bu işletmeler üretime küstürülmemeli, ayakta kalması sağlanmalıdır.” dedi.