Doğal bir şifa kaynağı olan bal, yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılan ve sağlık açısından birçok faydası bulunan bir besindir. Vitaminler, enzimler, mineraller, aminoasitler ve diğer yaşamsal değerli elementleri içeren bal, sofralardan eksik edilmeyen değerli bir üründür.
Ülkemizin birçok bölgesinde üretilen balın, özellikle Karadeniz bölgesinde bozulmadan uzun süre saklanabilme özelliği bulunmaktadır. Ancak, son dönemde sahte bal üretiminin artması, tüketicilerin gerçek balı seçerken daha dikkatli olmalarını gerektirmektedir. Ziraat Yüksek Mühendisi Öner Bakan, gerçek balın anlaşılması, muhafaza edilmesi ve sahte balın tespiti konusunda önemli bilgiler verdi.
GERÇEK BAL NASIL ANLAŞILIR?
Bakan, gerçek balın sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayarak, sahte balın içine katılan maddelerin sağlığa zarar verebileceği uyarısında bulunuyor. Gerçek balın doğal olarak kristalize olabileceğini belirten Bakan, balın şekerlenmesinin bir doğal süreç olduğunu ve bu durumun balın kalitesini etkilemediğini ifade etti.
BAL NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ
Ayrıca, balın doğru bir şekilde muhafaza edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan, balın güzel koşullarda, özellikle +5 derecede saklanması gerektiğini belirtti. Güneş ışığından uzak bir ortamda muhafaza edilen balın, gıda kodeksine göre iki yıl süresince tüketilebileceğini açıkladı.