Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Powell: "Politika faizimizi düşürmenin uygun olacağını öngörmüyoruz"

Fed Başkanı Jerome Powell, politika yapıcıların faiz indirimi öncesi enflasyonun daha fazla düşüşünü görmek için bekleyeceğini belirtti. Powell, enflasyondaki son yükselişin genel görünümü değiştirmediğini vurguladı. Powell, Stanford İşletme, Hükümet ve Toplum Forumu etkinliğinde yaptığı konuşmada para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 03.04.2024 22:38
Güncelleme Tarihi: 03.04.2024 22:38

Powell: "Politika faizimizi düşürmenin uygun olacağını öngörmüyoruz"

Jerome Powell, yetkililerin faiz indirimi öncesi enflasyonun seyrini görmek için zamanı olduğunu belirtti. Powell, son enflasyon verilerinin bir sıçramadan daha fazla olduğunu söylemenin erken olduğunu ve genel görünümü önemli ölçüde değiştirmediğini ifade etti. Ayrıca, büyümenin güçlü seyrettiğini, işgücü piyasasının güçlü olduğunu ancak dengelendiğini, enflasyonun ise hedefe doğru ilerlediğini belirtti.

Powell, "Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ineceğine dair güvenimiz artana kadar politika faizimizi düşürmenin uygun olacağını öngörmüyoruz. Ekonominin gücü ve enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında, gelen verilerin politika kararlarımıza yön vermesine izin verecek zamanımız var" değerlendirmesini yaptı.

Powell: Faiz İndirimi Muhtemel Ancak Enflasyon Düşüşü Henüz Tamamlanmadı

Başkan Powell, ekonomi beklendiği yönde ilerlerse bu sene faiz indiriminin muhtemel olduğunu dile getirdi. Ancak, enflasyonu düşürme işlerinin henüz bitmediğini vurguladı. Görünümün hala oldukça belirsiz olduğunu ve her iki tarafta da risklerle karşı karşıya olunduğunu kaydetti.

Powell: Politika Kararları Siyasetten Bağımsız Olmalı

Yaklaşan seçimlere ve Fed’in bağımsızlığına dair de yorum yapan Powell, siyasetten uzak durmanın önemine dikkat çekerek “Bizim analizimiz herhangi bir siyasi görüş veya şahıstan bağımsızdır.” ifadesini kullandı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), geçen ayki toplantısında faizlerde değişikliğe gitmemiş ve bu yıl için 3 faiz indirimi beklentisini korumuştu.