Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Patronunuz bunu yapıyorsa hemen şikayet edin! Siz söylemeseniz bile SGK tek tek yakalayacak

SGK yanlış işlemlerin peşine düştü! Patronunuz düşük maaş giriyorsa hemen şikayet edin! İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 23.02.2024 12:40
Güncelleme Tarihi: 23.02.2024 12:40

Patronunuz bunu yapıyorsa hemen şikayet edin! Siz söylemeseniz bile SGK tek tek yakalayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu, işverenlere yönelik yanlış işlemler ve eksik prim ödemeleri konusunda ağır yaptırımlar getiriyor. Her geçen gün çalışanların haklarıyla ilgili yeni düzenlemelerin yapıldığı bu süreçte, işverenlere de ciddi düzenlemeler ve cezalar geliyor.

Artık, çalışan maaşlarını asgari seviyede gösterip eksik prim ödemeleriyle kaçınan işverenlere ciddi cezalar uygulanacak. Ayrıca, meslek kodlarını hatalı giren ve bu şekilde çalışanların haklarını ihlal eden işverenlere de ağır yaptırımlar gelecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başlatılan inceleme kapsamında, yanlış işlemler yapan işverenlere hem ceza hem de eksik prim talepleri yönlendirilecek. Cezaların yanı sıra tazminat cezaları da uygulanacak, bu da işverenleri ekonomik olarak olumsuz etkileyecek.

İşverenler, sigortalı çalışanların işe giriş veya ayrılış bildirimlerinde hata yapmaları durumunda veya sigortalının meslek kodunu yanlış girmeleri halinde ciddi cezalara maruz kalacaklar. Meslek kodu düzenleme hatası yapan işverenlere 1341 TL, geçersiz bordro düzenleyenlere 6,707 TL, işe girişi bildirmeyenlere 26,829 TL, kayıt sunmayanlara ise 161,000 TL ceza uygulanacak.

sgk maaş

Meslek odaları veya örgütleri, meslek kodlarına ilişkin ücret bilgilerini talep edebilecekler ve düşük ücret bildirilen meslek kodları tespit edildiğinde müfettişler tarafından inceleme başlatılacak.

Düşük ücret bildirilen çalışanlar, öncelikle işverenlerinden düzeltme talep etmekle yükümlü olacaklar. Ancak, işveren talebi reddederse, Sosyal Güvenlik Kurumu'na şikayette bulunmak ve dava açmak gerekebilecek. Bu yeni düzenlemeler, işverenleri daha dikkatli ve doğru bildirimler yapmaya teşvik ederken, çalışan haklarının korunmasına yönelik önemli bir adım olarak öne çıkıyor.