Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Moody’s’ten Türkiye’ye kredi notu müjdesi: Sıkı para politikası görünümü pozitife çevirebilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin yayımladığı raporda, sıkı para politikasının devam etmesi halinde Türkiye’nin kredi notu görünümünün pozitife çevrilebileceğini duyurdu. Moody’s, Türkiye’nin dış dengesizliğini azalttığını, döviz rezervlerini artırdığını ve dış şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 19.12.2023 18:38
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 18:38

Moody’s’ten Türkiye’ye kredi notu müjdesi: Sıkı para politikası görünümü pozitife çevirebilir

Moody’s, Türkiye ekonomisine ilişkin “Kredi Görüşü” raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, Türkiye’nin makroekonomik performansı, para politikası, dış dengesi, büyüme beklentileri, enflasyon oranı, cari işlemler açığı ve kredi notu görünümüne ilişkin değerlendirmeler yer aldı.

ORTODOKS POLİTİKALARA DÖNÜŞ KREDİ AÇISINDAN OLUMLU

Raporda, Mayıs seçimlerinin ardından Türkiye’nin daha Ortodoks politikalara dönüşünün kredi açısından olumlu olduğu vurgulandı. 

Raporda, “Türkiye’nin kredi notu görünümü, makroekonomik dengesizliklerin azaltılmasına yönelik politika değişikliğinin sürdürülebilirliğine bağlıdır. Sıkı para politikası, enflasyonun düşürülmesi, döviz rezervlerinin artırılması ve cari işlemler açığının azaltılması için kritik öneme sahiptir.” denildi.

DIŞ DENGESİZLİK AZALDI, DÖVİZ REZERVLERİ ARTTI

Raporda, Türkiye’nin dış dengesizliğinin azaldığına dikkat çekilerek, “Türkiye’nin cari işlemler açığı, 2022 yılında yüzde 5,7 olan GSYH oranından 2023 yılında yüzde 4,7’ye, 2024 yılında yüzde 3,4’e ve 2025 yılında yüzde 3’e düşeceğini öngörüyoruz. Bu, Türkiye’nin dış rekabet gücündeki iyileşmenin ve sürekli sermaye girişlerinin bir sonucudur. Ayrıca, Türkiye Merkez Bankası’nın (TCMB) döviz rezervlerinin yeniden yapılandırması olasılığını da artırmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.moddoys

KREDİ NOTU GÖRÜNÜMÜ POZİTİFE ÇEVRİLEBİLİR

Raporda, Türkiye’nin kredi notu görünümünün pozitife çevrilebilmesi için gerekli koşullar da sıralandı. Raporda, “Sıkı para politikasının sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB’nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması, kredi notu görünümünün pozitife çevrilebilmesi için önemli faktörlerdir. Ayrıca, cari işlemler açığındaki azalma ve döviz rezervlerinin daha yüksek düzeyde olduğuna dair daha fazla kanıt, özellikle bu eğilimlerin ülkenin dış rekabet gücündeki iyileşmenin ve sürekli sermaye girişlerinin sonucu olması halinde kredi notu için olumlu olacaktır.” denildi.

BÜYÜME VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Raporda, Türkiye’nin büyüme ve enflasyon beklentilerine de yer verildi. Raporda, “Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4, gelecek yıl yüzde 2,5 ve 2025’te yüzde 3 büyümesini bekliyoruz. Bu, sıkı para politikasının ve yüksek enflasyonun talebi baskılayacağı anlamına gelmektedir. Ülkede ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 53,5, gelecek yıl 58,9 ve 2025’te 39,1 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu, TCMB’nin enflasyonu yüzde 5’e düşürme hedefinden oldukça uzaktır.” ifadeleri kullanıldı.