Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Miras paylaşımında sistem değişiyor! Tapu işlemlemi yapacaklar neye uğradığını şaşıracak

Miras bekleyenlere şok haber! Yeni düzenlemeler geldi! Tüm detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 27.12.2023 10:13
Güncelleme Tarihi: 27.12.2023 10:13

Miras paylaşımında sistem değişiyor! Tapu işlemlemi yapacaklar neye uğradığını şaşıracak

Tapuda yepyeni bir dönem başlıyor! Miras bekleyenleri yakından ilgilendiriyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

MİRAS BEKLEYENLERE ÖNEMLİ HABERLER

Miras kalan kişiler taşınmazları kardeşler arasında devretmek için noter aracılığıyla işlemlerini yapmaya devam ediyor. Yeni alınan kararlarla birlikte tapuda yeni bir dönem başlayacak! Daha önce hisseli tapuların devri için kardeşlerin aralarında noter onaylı bir sözleşme imzalaması gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte kardeşler arasında miras kalan taşınmazlar için noter şartı kaldırılacak. Noter şartı yerine kardeşlerin yazılı sözleşme yapması ve sözleşme imzalanırken bütün hisse sahiplerinin olması yeterli bulunacak. Hisseli tapu satışı için hisse sahiplerinin ortak kararı olması ve hazır olması gerekiyor. Kişiler tapu devir işlemleri için avukatlarına vekalet verebiliyor. Hisseli tapu alımlarında Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemlerinin eksiksiz şekilde tamamlanması ve taşınmazın net şekilde parsel ve sınırlarının belirlenmesi gerekiyor. 

hisseli tapularla ilgili yeni düzenlemeler

Hisseli tapu işlemlerinde aranan noter şartı devir işlemlerinde ağabey kardeş ilişki içinde olurlarsa eğer bu şart aranmayacak. Tarafların aynı anne babaya sahip olmasıyla birlikte miras kalan ev için yazılı sözleşme yapması yeterli bulunacak. Yeni düzenlemeyle birlikte tapuların paylaşılmasının kolaylaşması hedefleniyor. Miras payı için kardeşlerin noter masrafları da bitmiş olacak. Aynı anne babaya sahip olan kardeşlerin miras kalan ev devri için yazılı sözleşme imzalamaları yeterli bulunacak. Düzenlemeyle birlikte noter şartı aranmayacak, tapu işlemlerinde ise bütün hissedarların işlemleri yaparken hazır olması gerekiyor. Hisseli tapu satışları için hisse sahiplerinin ortak kararı olması da gerekiyor. Düzenlemeyle birlikte kişilerin tapu işlemleri daha hızlı ve basit şekilde tamamlanmış olacak ve paylaşım süreci de kolaylaşacak. Yeni düzenlemeyle birlikte hisseli tapular için masraflar da azalmış olacak.