Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Meclis onayı verdi, duyanlar isyan etti! Bir gecede yüzde 400'lük zam cep yakacak

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen yeni yargı paketinin ayrıntıları açıklanırken düzenlemelerle beraber para cezaları yüzde 400 oranda yükseldi.

Yayın Tarihi: 25.02.2024 16:24
Güncelleme Tarihi: 25.02.2024 16:24

Meclis onayı verdi, duyanlar isyan etti! Bir gecede yüzde 400'lük zam cep yakacak

Hakimler, günlük 500 TL'ye kadar para ceza verebilirken tasarı üzerinde örgütlü suçlar hakkında yaşanan karşama giderilerek örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işleme fiili ayrı bir suç olarak görüldü. Önemli değişikliklere adım atılırken TBMM Genel Kurulu'na gidilerek teklifin yasalaşmasıyla beraber uzun yargılama süreleri üzerinde manevi tazminat talepleriyle beraber Anayasa Mahkemesi'nden önce Adalet Bakanlığı'na bağlı olarak Tazminat Komisyonu'na yapılacak. Hapis cezasının infazı re’sen vasi atama sebebi olmayacak, hükümlünün istemesi gerekecek. Düzenlemeyle ayrıca adli para cezalarında yüksek oranda dğeişikliğe gidildi.

yargı
8.YARGI PAKETİ DEĞİŞİKLİĞİ
-Örgüte üye olmamakla beraber örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olara görülecek. Her durum ayrı ayrı cezalandırılacak.
-Suç üzerinde etkin mücadele edilirken caydırıcılığın sağlanmasıyla beraber günlük adli para cezasının alt sınırı 20 TL'den 100 TL'ye, üst sınır ise 500 TL'ye yükseldi.
-İcra ve iflas kanununa bakılarak bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen kararla tebliğ tarihinden 2 hafta içerisinde temyiz yoluyla başvuru yapılır.
-Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bakımından, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
-Yakalanma ve tutuklama işlemlerinin yanında adli kontrol işlemlerle beraber kanunda öngörülen başvuru imkanlarından yararlanmayan kişiler tazminat isteminde bulunulur.
-Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılacak manevi tazminat taleplerini Tazminat Komisyonu karara bağlayacak.
-Deprem bölgesinde sanayi altyapısının güçlenmesiyle beraber uygulamaların süresi bir yıl daha uzatıldı.