Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Marketten peynir alırken iki kez düşünün! Kritik uyarı geldi

Kahvaltının vazgeçilmez besinlerinden biri de peynirdir. Hiç şüphe yok ki peynir pek çok kişi tarafından seviliyor ve her sofrada bulunuyor. O uzman isim artık peynir seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar olduğunu açıkladı. İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 14.12.2023 23:01
Güncelleme Tarihi: 14.12.2023 23:01

Marketten peynir alırken iki kez düşünün! Kritik uyarı geldi

Türkiye Ziraat Odaları Federasyonu (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından yapılan bu açıklamaların ardından artık tüketici peynir seçerken bu konularda daha temkinli olmalı. Detaylar haberimizde...

su

PEYNİR ALIRKEN DİKKAT! TZOB BAŞKANI BAYRAKTAR UYARDI

Türkiye Ziraat Odaları Federasyonu (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, peynir çeşidinin fazla olmasının taklit ve tağşiş düzeyini artırdığını söyleyerek önemli bir açıklama yaptı.

Bayraktar, peynir üretiminde süt yağı dışındaki yağların haksız kazanç elde etmek ve birim fiyatları düşürmek amacıyla kullanıldığına dikkat çekerek, koyun ve keçi peynirine inek sütünün karıştırıldığını anlattı. Ürünün yapısını güçlendirmek için nişasta kullanıldığını, küf ve maya oluşumunu önlemek için ise daha fazla natamisin (koruyucu katkı maddesi) kullanıldığını söyledi.

TAĞŞİŞE EN AÇIK ÜRÜNLER HANGİLERİ?

Bayraktar, piyasada bulunan kızarmış peynir, üçgen peynir, kahvaltılık peynir gibi eritilmiş peynirlerin sorunu daha da kötüleştirdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Bu peynirler birçok peynir çeşidinin yüksek sıcaklıkta işlenmesiyle yapılıyor. Çünkü aynı peynirden elde ediliyor." İşlem sırasında yabancı maddelerle kirlenme olasılığı en düşük seviyededir." Homojenliği sağlamak için süt tozunun tereyağı bazlı süt ürünleri ve kimyasallarla karıştırılmasını içerir. “Bunlar açık ürünler. Tüketicilerin tüm tağşiş ve sahte ürünleri tespit etmesi ne yazık ki mümkün değil. Halk sağlığını tehdit eden bu konudaki sahtecilik ve tağşiş girişimlerinin önlenmesi için kontrol ve denetimlerin güçlendirilmesi gerekmektedir. "Tüketiciler güvendikleri markaların ambalajlı ve etiketli ürünlerini satın almanın faydasını görecektir" dedi.

200'E YAKIN PEYNİR ÇEŞİDİ VAR

Dünyanın en büyük dokuzuncu peynir üreticisi olan Türkiye'de 200'e yakın peynir çeşidinin bulunduğunu anlatan Şemsi Bayraktar, "Üretim hacmi 723 bin ton" dedi. "Ülkemiz dünyada 9'uncu, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise 6'ncı sırada yer alıyor. Peynir üretiminde dünya sıralamasında 6,4 milyon tonla ABD birinci sırada yer alırken, onu 2,5 milyon tonla Almanya, 1,7 milyon tonla Fransa, 1,2 milyon tonla İtalya takip ediyor. Rusya ise 1,1 milyon tondur" dedi.

Bayraktar, peynirin 200'e yakın çeşidi olmasına rağmen ihracat değerinin 203 milyon dolarda kaldığını vurgulayarak, ülkemizin ihracat değerinde dünyada 25'inci sırada yer aldığını söyledi.

SÜT ÜRETİCİLERİ MAĞDUR EDİLMEMELİ

Peynir ihracatında birim fiyatın 4.18 dolar olduğunu aktaran Bayraktar, “İtalya 2 kat, Fransa 1,4 kat, Hollanda ise 1,3 kat daha pahalıya satıyor. Bu durum hedef pazarlara girmek kadar mevcut pazarlardaki payımızın da artırılmasına yönelik çalışmaların artırılması gerektiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

TZOB Başkanı Bayraktar, üretimdeki sorunlar çözülmeden dış pazarda rekabet etmenin mümkün olmadığını vurguladı ve “Çiğ süt fiyatları değişen piyasa koşullarına göre güncellenmeli, süt üreticilerimiz mağdur edilmemelidir. Ülkemizde üretilen sütün büyük bir kısmı, çiftçilerimizi kırsalda tutan, küçük aile işletmeleri tarafından üretiliyor. Bu sektörü ayakta tutan aile işletmeleridir. Bu işletmeler üretime küstürülmemeli, ayakta kalması sağlanmalıdır.” dedi.