Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kripto para piyasasında bir ilk! Türkiye'deki yatırımcılar neye uğradığını şaşıracak!

Kripto parada bir ilk! Türkiye'de ki yatırımcılar şaşıracak! Ocak ayında meclise girmesi bekleniliyor. İşte detaylar.

Yayın Tarihi: 30.12.2023 17:15
Güncelleme Tarihi: 30.12.2023 17:15

Kripto para piyasasında bir ilk! Türkiye'deki yatırımcılar neye uğradığını şaşıracak!

Türkiye'de ve dünyada kripto paralara olan ilgi artmaya devam ediyor. Artan talep, düzenleyici beklentileri de beraberinde getirdi. Türkiye bu alandaki çalışmalarını hızlandırdı ve ilgili yasa Ocak ayında meclise gelecek.

kripto para

Kripto paralara yatırım yapanların sayısı her geçen gün artıyor. Küresel hacim 2 trilyon dolara yaklaştı. Ancak ülkelerin kripto para birimleri konusunda farklı görüşleri var.

Örneğin; Her ne kadar Çin'de kripto para madenciliği ve kripto para alıp satma tamamen yasaklanmış olsa da; Bitcoin, El Salvador'da yasal ödeme aracı olarak kullanılıyor.

Kripto para birimlerine ilgi arttıkça ülkelerin düzenleyici faaliyetleri de hızlandı. Kripto para birimlerinin kara para aklama ve terörün finansmanı gibi güvenlik konularında ön plana çıkması, ülkeleri düzenleyici tedbirlerini daha da hızlandırmaya zorluyor.

OCAK AYINDA MECLİSTE

Bu aşamada Türkiye de düzenleyici tedbirlerini hızlandırdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, regülasyon yasasının Ocak ayında meclise geleceğini duyurdu.

Türkiye, kripto paraların ilk tanımını Nisan 2021'de yaptı ancak bu tanım bazı yasakları da içeriyordu. Bu yasaklardan en önemlisi kripto para birimlerinin ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmasıydı.

Düzenlemeyle birlikte kripto para ticaretinde aracılık yapan kurumları bir takım kurallar bekliyor. Türkiye, FATF'ın (Mali Eylem Görev Gücü) 2021 yılında kendi düzenlemeleriyle kabul ettiği "gri listeden" çıkmayı düşünüyor.

Sektör temsilcilerin regülasyon beklentisine göre;

• Elden para almak yasaklanacak.

• Risk bildirim formunun doldurulması zorunludur.

• Şirketlerin ödeme gücü gerekli olacak

• Uygulama altyapıları şeffaf olacak.

Uzmanların potansiyel düzenlemelerin kripto para piyasası üzerindeki etkisi konusunda farklı görüşleri var. Bazıları bunun güven verdiğini ve uzun vadede kripto kullanımının artacağını düşünüyor. Bazı uzmanlar talepte kısa vadeli bir düşüş bekliyor.

Finansal Danışman Egemen Kaya, düzenlemenin kriptoya güven yaratacağını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Kripto para birimlerinde ödeme seçeneklerinin genişletilmesi ve merkez bankalarının bile bu piyasaya katılıp rezervlerine katabileceği fikri, olası düzenleme büyük heyecan yaratacak gibi görünüyor. Halihazırda kripto pazarına yatırım yapanlar arasında." söz konusu dedi.

KRİPTO PARA GELİRLERİNE VERGİ GELME İHTİMALİ SÖZ KONUSU

Kripto para birimi düzenlemesi ile işletme gelirlerinden vergi avantajları da bekleniyor. Türkiye'de vergilendirmenin nasıl uygulandığı henüz belli değil. Dünya geneline baktığımızda şu anda vergi uygulayan ülkeler İzlanda ve Belçika'dır.

Kripto para piyasası uzmanı Helin Çelik, düşük vergilerin işlemleri artırdığını vurgulayarak, 'Türkiye, düzenlenmiş bir piyasada kullanıcıya güvenli bir alan sağlamayı hedefliyor. Vergi oranlarının belirlenmesi de tedbirlerin bir parçası. Verginin yüksek olduğu ülkelerde kullanıcılar ve geliştiriciler farklı yöntemler kullanıyor. Dolayısıyla verginin kullanıcı ve sektör üzerinde önemli bir etkisinin olduğu söylenebilir.'

VERGİLER VE REGÜLASYON FİYATLAMALARI ETKİLEYECEK

Ticari gelir vergileri ve potansiyel sektör düzenlemeleri hem küresel hem de yurt içi fiyatları etkileyebilir. Vergi, tüm piyasalarda talebi olumsuz etkileyen en önemli faktörlerden biridir.

Maliye uzmanı Emre İşlek, "Vergilendirme sadece kar veya çekilen para üzerinden, kayıpsız olarak yapılırsa bu vergilendirmenin talebi azaltıcı etkisi çok daha büyük olur" dedi.