Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,39 -0,15%
EURO
34,8 0,12%
ALTIN
2.429,64 0,13%

Kredi çeken emeklilere flaş duyuru! Bunu yapanın parası cebinde kalacak

Kredi borcunu emekli maaşı ile ödemeyi taahhüt edenler için Yargıtay'dan kritik karar geldi! İşte bilmeniz gerekenler...

Yayın Tarihi: 16.04.2024 18:39
Güncelleme Tarihi: 16.04.2024 18:39

Kredi çeken emeklilere flaş duyuru! Bunu yapanın parası cebinde kalacak

Emekli maaş hesabından kredi taksitlerinin tahsil edilmesine karşı açılan davada, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun son kararı beklenen bir dönemeç aldı. Davacı banka müşterisinin, kredi ödemelerinin emekli maaşından tahsil edilmesine karşı başlattığı hukuki mücadele, sona erdi.

Davacı banka müşterisi, bankanın emekli maaş hesabından kredi ödemelerini yapması nedeniyle geçim sıkıntısı yaşadığını iddia ederek bankaya dava açmıştı. İlk derece mahkemesi, davacının talebini reddetmiş ve bankanın işlemine hukuka uygun olduğuna hükmetmişti. Ancak davacının vekili, bu karara karşı istinaf başvurusunda bulunmuş ve Bölge Adliye Mahkemesi, davanın kabulüne karar vererek emekli maaşı üzerindeki blokenin kaldırılmasını hükmetmişti.

Davalı banka vekili ise bu karara itiraz ederek Yargıtay'a başvurmuştu. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararını bozarak davayı yeniden değerlendirmeye aldı. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emekli maaşından kesinti yapılması konusunda davacının kredi sözleşmesini imzaladığı ve bu durumu kabul ettiği gerekçesiyle davacının talebinin hukuka uygun olmadığına hükmetti.

emekli kredi

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararıyla birlikte davacının talebi reddedilmiş oldu. Kararda, davacının banka ile imzaladığı kredi sözleşmesini kabul ettiği ve bu çerçevede emekli maaşından kesinti yapılmasını onayladığı vurgulanarak, davacının talebinin hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Bu kararla birlikte, davacının bankadan emekli maaşı üzerindeki kesintilerin iadesi talebi de reddedilmiş oldu. Davacının, banka ile imzaladığı kredi sözleşmesinde yer alan kesintilerin hukuka uygun olduğunu kabul ettiği ve bu nedenle talebinin iyi niyetle uyuşmadığına hükmedildi.