Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kastamonu'nun yöresel lezzeti! Susam da çörek otu da yok: İşte kel simit tarifi

Kastamonu'nun eşsiz lezzetlerinden biri olan kel simit, susamsız ve çörek otsuz olmasına rağmen kendine özgü bir tat sunar. Geleneksel tarifin dışına çıkan bu yöresel lezzet, basit malzemelerle hazırlanırken damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. İşte kel simit tarifi...

Yayın Tarihi: 27.02.2024 16:48
Güncelleme Tarihi: 27.02.2024 16:48

Kastamonu'nun yöresel lezzeti! Susam da çörek otu da yok: İşte kel simit tarifi

Kastamonu'nun zengin mutfağı, birbirinden lezzetli ve özgün tatlarla doludur. Bu tatlar arasında özel bir yere sahip olan kel simit, yöresel bir lezzet olarak öne çıkar. Kel simit, adından da anlaşılacağı gibi susamsız ve çörek otsuz olmasına rağmen, kendine özgü bir tat sunar. Kastamonu'nun halk mutfağından günümüze gelen bu tarif, basit malzemelerle hazırlanırken bile damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. İşte, geleneksel tarifin dışına çıkan bu benzersiz lezzetin sırları ve hazırlanışı...

Kastamonu'nun yöresel lezzeti olan kel simit, susam ve çörek otu gibi geleneksel malzemelerden yoksun olmasına rağmen, eşsiz tadıyla dikkat çekiyor. İşte, susamsız ve çörek otsuz kel simit tarifi...

KEL SİMİT NASIL YAPILIR?

1

Kastamonu'nun eşsiz tatları arasında yer alan kel simit tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler şöyle:

4 su bardağı un (400 gr)

1 su bardağı su (200 ml)

1 çay kaşığı kuru maya

1 tatlı kaşığı tuz (10 gr)

Pekmezleme için:

1 çay bardağı üzüm pekmezi

1 çay bardağı ılık su

Tarife geçmeden önce, un ve mayanın taze olmasına dikkat edin. Şimdi, kel simit tarifinin adımlarına göz atalım:

Bir kapta ılık su ve mayayı güzelce karıştırın ve 5 dakika oda sıcaklığında mayanın aktive olması için bekletin.

Tezgaha unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Mayısalı karışımı ortasına ekleyin. Tuzu kenarlardan sadece una temas edecek şekilde serpin. Bir çatal yardımıyla unu toparlayarak karıştırın.

El yardımıyla topaklanan karışımı yuvarlak bir hamur haline getirin. Üzerini streç film ile kaplayarak 10 dakika dinlendirin.

Dinlenen hamuru tezgaha alın ve eşit bezelere ayırarak üzerini kapatarak 5 dakika daha dinlendirin.

Bezeleri fitil şeklinde uzatın ve kalın kısımlarından birleştirerek tezgaha bastırarak bağlayın.

Derin bir kapta su ile pekmezi karıştırın.

Ayrı bir tencerede suyu kaynatın. Son şeklini almış simitleri 5-10 saniye kaynamış suda haşlayın. Ardından kevgir yardımıyla pekmezin içine aktarın.

Fırın tepsisine aralarında boşluk olacak şekilde dizin ve önceden ısıtılmış 220 derece fırında 19 dakika pişirin. Kel simitleriniz hazır, afiyet olsun!

Tarifte yer alan buhar desteği, simitlerin daha kabarık ve lezzetli olmasını sağlar.

Kel simitlerinizi peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklarla servis edebilirsiniz.