Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

JPMorgan: Türkiye’nin Borçlanma Rekoru Kırması Bekleniyor

JPMorgan, Türkiye’nin mali politikada yaptığı değişiklikler sayesinde 2024 yılında yurtdışından borçlanma rekoru kırabileceğini ve yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına ilgisinin artacağını açıkladı.

Yayın Tarihi: 21.12.2023 12:27
Güncelleme Tarihi: 21.12.2023 12:27

JPMorgan: Türkiye’nin Borçlanma Rekoru Kırması Bekleniyor

Türkiye, yüksek enflasyon, negatif reel faiz, karmaşık mali düzenlemeler ve döviz kısıtlamaları nedeniyle yabancı yatırımcıların uzak durduğu bir ülke haline gelmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayındaki seçim zaferinin ardından, mali politikada uluslararası standartlara uygun bir dönüşüm başladı. Bu dönüşüm, yabancı sermayenin tekrar Türkiye’ye akmasını sağladı.

Reuters’a konuşan JPMorgan’ın Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika borç sermaye piyasalarından sorumlu yetkilisi Stefan Weiler, “Bizim açımızdan bakılacak olursa Türkiye’yi gelecek yılın potansiyel büyük hikayelerinden biri olarak görüyoruz” dedi. Weiler, Türkiye’nin 2024 yılında yurtdışından borçlanma miktarının 25 milyar doları aşabileceğini ve bu rakamın tarihi bir rekor olacağını belirtti.

FAİZ ARTIŞI BORÇLANMA PİYASALARINI AÇTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayında Hafize Gaye Erkan’ın başkanlığa getirilmesinin ardından faiz oranlarını hızla yükseltti. Seçim öncesi yüzde 8,5 olan politika faizi, bugün açıklanacak olan kararla birlikte yüzde 42,5’e çıkması bekleniyor.

Faiz artışı, Türk şirketleri için borçlanma piyasalarını tekrar canlandırdı. Arçelik, eylül ayında 2022’nin başından bu yana ilk kez yurtdışından borçlanma gerçekleştirdi. Türk şirketleri, bankaları ve devlet, 2023 yılında toplam 18 milyar dolarlık tahvil ihraç etti. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek ikinci değeri olarak kaydedildi.

Weiler, hükümetin 2024’te bu yılki rakamı tutturarak yurtdışından yaklaşık 10 milyar dolar borçlanmasını beklediğini söyledi. Weiler, nakit ihtiyacı olan şirket ve bankaların borçlanmalarında da “önemli bir artış” olacağını ifade etti.

GERİ DÖNÜŞ OLMAYACAK

Weiler, Erdoğan’ın geçmişte merkez bankası başkanlarını ani bir şekilde değiştirme ve politikayı tersine çevirme eğilimi gösterdiğini ancak bu sefer mali politikada yapılan değişikliklerin kalıcı olacağını düşündüğünü söyledi.

Weiler, “Yabancı sermaye şimdiden geri gelmeye başladı ve Türkiye için hava değişmiş gibi görünüyor” dedi. Weiler, “Bu durum tersine dönerse oldukça şaşırırım ve yaklaşan yerel seçimlerin Türkiye’nin gidişatını daha da belirginleştireceğini düşünüyorum” diyerek 31 Mart’taki yerel seçimlere atıfta bulundu.

Weiler, JPMorgan’ın önümüzdeki yıl gelişmekte olan ülkelerin döviz cinsinden borçlanma miktarında küresel bir artış beklediğini ancak Çin’in borçlanma azaltması nedeniyle toplam seviyenin tarihi zirvelere ulaşmayacağını da ekledi.