Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Herkes görüyor ama nedenini bilmiyor! Turşuların üzerindeki beyazlık meğer bu yüzden oluyormuş!

Kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan turşu kurarken dikkat edilmesi gerekenleri uzman diyetisyen açıkladı....

Yayın Tarihi: 06.12.2023 23:34
Güncelleme Tarihi: 06.12.2023 23:34

Herkes görüyor ama nedenini bilmiyor! Turşuların üzerindeki beyazlık meğer bu yüzden oluyormuş!

TURŞULARDAKİ O BEYAZ TABAKA NEDEN OLUŞUYOR?

Türk mutfağının severek tüketilen fermente besinlerinden olan turşu içeriği ile insan sağlığına oldukça yararlıdır. Yaz sonunda sebzelerden evlerde kurulan ve Kış ayları boyunca sofralardan eksik olmayan turşu kışın hastalıklara karşı da koruyucu niteliktedir. 

turşu

Prebiyotik bakımından da oldukça zengin olan turşuların hemen hemen her çeşidi yapılıyor. Evlerde yapılan turşuyu kurmak da ayrıca maharet gerektirir. İç dengesi hava almaması ya da sıcakta bırakılmaması gibi bir çok dengeye dikkat edilmesi gereken turşular bu koşullar sağlanamadığında ise yarardan çok zarar verebiliyor. Uzmanlar turşularda oluşan beyaz tabakaya karşı da uyarılarını eksik etmiyor. İşte A’ dan Z ‘ turşu kurmanın püf noktaları ve incelikleri….

Yemeklerin yanında tüketilen ya da suyu da şifa olarak içecek olarak tüketilen turşu biber, salatalık, pancar, fasulye, havuç, lahana, kelek, gibi sebzelerle kuruluyor. Tabi ki içeriğini herkes kendine göre değiştirebilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş faydaları çok olan ve kansere dahi çare olduğu söylenen turşuyu ev ortamında hazırlarken yapılması gerekenleri sıraladı. Öneş, turşunun yapımı kadar saklanmasının da önemli olduğunu vurgulayarak bunlara dikkat edilmediğinde faydadan çok zarar görebileceğimizi söyledi. Bu sayede hatalar yüzünden yararlı bakteriler yerine vücuda zararlı bakteriler almış olabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre de turşunun kansere karşı koruyuculuğunun kanıtlandığını ifade eden Öneş, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle belitti.

turşu

Öneş öncelikle turşu kurulacak meyve ve sebzelerin taze temiz yıkanmış , ezik olmamasına dikkat edilmesini vurguladı. Ezik olan sebzelerin turşuya katılmasının turşuyu bozabileceğini aktaran Öneş bu sayede zararlı bakterilerin ortaya çıkabileceğini belirtti.

CAM KAVANOZLAR TERCİH EDİLMELİ

Öneş turşu malzemeleri kadar turşu kurulacak kavanozlarında önemli olduğunu ifade ederek cam ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Çünkü plastik ürünlerin kanserojen madde üretebileceğini belirten Öneş, bunun sağlık açısından risk teşkil ettiğini de belirtti. Öneş aynı zamanda plastik ürünlerin küresel ısınması da tetiklediğini belirterek cam ürünlerin turşu yapımında kullanılmasının daha iyi olduğunu belirtti. Öneş kullanılacak kaplarında temizliği turşuyu etkilediğini belirterek turşunun zarar sağlamaması için kullanılan kaplarında temizliğinin iyi yapılması gerektiğini belirtti. Kullanılacak ürünlerin kirli olmasının turşuyu bozacağını belirten Öneş turşu suyun da temiz olmasının önemine değindi. İçme suyu kullanılarak çok dinlenmemiş suların tercih edilmesi gerektiğini belirten Öneş bunlara dikkat edilmediğinde besin zehirlenmesi yaşanmasının muhtemel olduğunu da belirtti.

TUZ AYARI İYİ YAPILMALI

Uzman Diyetisyen Ece Öneş az tuz ya da çok tuz kulanımın da turşuyu bozabileceğini belirterek turşudaki tu miktarının da yeterli olması gerektiğini belirtti. Tuzun az koyulduğunda turşuda yumuşama olacağını ifade eden Öneş, fazla tuzda da olgunlaşmanın gecikeceğine değindi. Öneş ideal turşu suyunun 1 litre suya 80 gram tuz olarak ayarlanması gerektiğini söyledi. Kullanılacak tuzun sofra tuzu olmaması gerektiğini belirten Öneş kaya tuzu ile turşuların kuruması gerektiğini belirtti. Tuzu fazla koymanın sağlığa da zararları olduğunu hatırlatan Öneş fazla tuz koymak yerine turşunun limon tuzu ve sirke eklenerek de saklanmasının kolay olduğunu belirtti.

TURŞU KURULDUKTAN SONRA SAKLAMA ŞEKLİ DE ÖNEMLİ

Turşu kurulduktan sonra da dikkat edilmesi gereken şeyler var. Öncelikle turşu hazırlandıktan sonra serin kuru ve karanlık bir ortamda olgunlaşıncaya kadar bekletilmelidir. Turşular 18 ile 20 derece arasında bir sıcaklıkta en ideal sıcaklığında olur. 20 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta turşuların saklanması zararlı bakteri oluşumunu etkilemektedir. Yine turşu eğer 18 dereceden daha soğuk bir ortamda saklanırsa da bu seferde turşu yine bozulabilir. Yine turşular genellikle 4 ve 6 hafta arasında yenilebilir kıvama gelirler.

BEYAZ TABAKA NEDEN OLUŞUR?

Sebze veya meyveler turşu olarak kurulduktan sonra bir mayalanma süreci başlar bu mayalanma sürecinde ise bazen beyaz tabaka oluşumu görülür. Bu beyaz tabaka turşudan ayrılmalı ve temizlenmelidir. Çünkü zamanla küf oluşumuna neden olacak bu beyaz tabaka sağlık açısından da oldukça zararlıdır. Bu beyaz tabaka turşunun yeterli tuz eklenmediği durumlarda ya da uygun sıcaklıkta bekletilmemesinden dolayı oluşabiliyor. Ece Öneş ayrıca kişilerin turşu tüketirken de dikkat etmesini istiyor. Çünkü turşuda bulunan tuz sağlık açsından fazla tüketildiğinde zararlı olabiliyor.