Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Her zaman zinde kalmanın formülü bu besinlerde! Beyni güçlendiriyor, alzheimera meydan okuyor

Omega-3 yağ asitlerinin beyin sağlığı için önemli olduğu söylenmektedir. Omega-3 ceviz, keten tohumu ve chia tohumunun yanı sıra, soya fasulyesi, uskumru, somon, morina, istiridye, ıspanak, semizotu ve yumurta gibi besinlerde bulunur. B, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra zerdeçal da beyne faydalıdır.

Yayın Tarihi: 01.12.2023 20:25
Güncelleme Tarihi: 01.12.2023 20:25

Her zaman zinde kalmanın formülü bu besinlerde! Beyni güçlendiriyor, alzheimera meydan okuyor

Uzmanlar, öğrenmeyi, sevgiyi ve davranışları düzenleyen organ olan beyin normal çalışıyorsa bütün vücudun da olması gerektiği gibi çalıştığını söylüyor. Eğer beyinde bir sorun varsa bu durum kısa sürede vücuda yansır. Peki beyin sağlığı nasıl korunur? Hangi gıdalar ve vitaminler beyne faydalıdır? Beyni nasıl genç tutabiliriz? İşte bu soruların yanıtları..

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Levent Aydın, beynin nasıl genç tutulacağı konusunda tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Aydın, zihinsel ve fiziksel sağlığın sağlıklı bir zihinle bağlantılı olduğunu söylerken, Sağlıklı bir zihin, beyni genç ve canlı tutar. Yani beyin sağlığı, fiziksel sağlık kadar önemli. Beyin sağlığı aynı zamanda duygusal ve sosyal refaha da yol açar. Dolayısıyla beyin sağlığı hem başarılı hem de mutlu bir yaşamın yolunu açacaktır. Bundan dolayı beyin sağlığına iyi bakabilmek ve genç kalabilmesini sağlamak gerekiyor” dedi

Doç. Dr. Aydın, "Beynin genç tutulması insan sağlığına her anlamda fayda sağlamaktadır" dedi ve şu bilgileri paylaştı.

OMEGA-3 HANGİ BESİNLERDE İÇERİR?

Omega-3 yağ asitleri içeren besinler beyin sağlığı için çok fazla önemlidir. Omega-3 yağ asitleri ceviz, keten ve chia tohumu, soya fasulyesi, uskumru, somon, morina, istiridye, ıspanak, Brüksel lahanası, semizotu ve yumurta gibi bazı besinlerde bulunmaktadır.

- Yeterli derecede vitamin, mineral içeren bir beslenme, sağlıklı zihinsel işlevler için gereklidir. Zihinsel berraklığı ve enerji seviyelerini koruyabilmek için aşırı şekerden ve işlenmiş gıdalardan kaçınmak önemlidir.

"Kuruyemişler beyni stresten koruyor"

- Antioksidanlar açısından zengin meyve, sebze ve kuruyemişler beynin oksidatif stres adı verilen durumuna karşı korunmasına yardımcı olmaktadır.

- Tam tahıllar beyne sabit bir enerji kaynağı sağlamaktadır. Aynı zamanda da genel bilişsel işlevi geliştirmektedir.

"Zerdeçaldaki kurkumin"

- Zerdeçalda bulunan bir bileşik olan kurkuminin beyin üzerinde koruyucu etkileri vardır. Ek olarak aralıklı oruç tutmanın ve ketojenik diyetin hem beyin sağlığını hem de ömrünü iyileştirme potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor.

- Uyku beyninizin dinlenmesini sağlar, enerjik kalmanızı sağlar, zihinsel ve duygusal denge için önemlidir. Yeterli uyku almak zihinsel ve aynı zamanda duygusal sağlığı geliştirir. Uyku, beyin hücrelerinin günlük deneyimleri yeniden inşa ettiği ve işlediği bir zamandır.

- Uykunun hafızayı güçlendirme, zihinsel netlik oluşturma, duygusal dengeyi koruma şeklinde işlevleri vardır. İyi uyku bilişsel işlevleri iyileştirir, stresi azaltıri duygusal dengeyi de korur.

 - Uyku bozuklukları depresyon ve anksiyete şeklindeki psikolojik sorunlara yol açabilir. Ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen aşırı stres, meditasyon, nefes egzersizi, yoga, masaj, sanat ve diğer aktiviteler gibi tekniklerle de yönetilebilir.

- Duygusal zekayı artıran beceriler geliştirmek, duygusal dengeyi korumanıza, ilişkilerinizde empati kurmanıza ve stresi yönetmenize yardımcı olabilir. Bu gelişme aynı zamanda zihinsel gücün korunmasına da yardımcı olur.