Mozilla interneti yeniden değiştirmek için bir yolculuğa çıkmış gibi görünüyor ama bunu Firefox ile başaramayacak. Yapay zekâ algoritmalarının gösterinin asıl odak noktası haline geldiği şirketin son kurumsal açıklamasında Firefox’tan neredeyse hiç bahsedilmiyor.
Kısa süre önce yayınlanan 2023 için Mozilla'nın durumunda, açık kaynak vakfı geleceğe yönelik planları hakkında bazı cesur açıklamalarda bulundu. Kuruluş, büyük teknoloji şirketlerinin ezici etkisine açık veri ve yapay zekâ hizmetleriyle karşı koyarak "insanlar tarafından, insanlar için" daha iyi bir internet inşa etmeyi amaçlıyor.
Güncellenen Mozilla'nın durumu esasen kurumsal dilde yazılmış bir şirket açıklaması olarak tasarlandı. Mozilla'nın CEO'su Mitchell Baker, yaptığı açıklamada, 2021-2022 yılları arasında 5 milyon 591 bin 406 dolardan 6 milyon 903 bin 089 dolara çıkarak önemli bir tazminat artışı elde ettiğini söyledi. Baker, kuruluşun açıkça doğru yönde ilerlediğini ancak daha fazlasını yapması ve pazar üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olması gerektiğini belirtti.
CEO, vizyonu için milyonlarca dolar kazanırken, Mozilla'nın genel sonuçları aslında 2021-2022 yılları arasında düştü. Vakıf, toplam gelirlerin 600 milyon dolardan 593 milyon dolara düştüğünü belirtti. Mozilla'nın internet kullanıcılarına sunduğu ana ürün olmaya devam eden Firefox tarayıcısı, aynı zaman diliminde önemli bir pazar payı düşüşü yaşadı ve 2021-2022 yılları arasında yüzde 3,79'dan yüzde 3,04'e geriledi.
MOZİLLA, KULLANICILAR İÇİN NASIL BİR GELECEK İNŞA EDECEK?
Firefox kullanıcı kaybetmeye devam ederken, Mozilla'nın CEO'suna çok daha fazla ödeme yapılıyor ve birileri kuruluşun planının artık açık kaynaklı tarayıcıdan tamamen uzaklaşmak olduğunu öne sürdü. Mozilla mali varlıklarını artırıyor ve Baker, kârlı olmayan projelerin kapatılması söz konusu olduğunda kuruluşun zor seçimler yapmaya hazır olduğunu açıkça belirtti.
Peki, Mozilla kendisi ve internet kullanıcıları için nasıl bir gelecek inşa etmeye çalışıyor?
Vakıf, güvenilir bir yapay zekâ, zengin verilerle geliştirilmiş makine öğrenimi algoritmaları ve gizlilik önceliği fikrini öne çıkarıyor. Şirketin CEO'su, Mozilla'nın hâlâ insanları kârın önüne koymak istediğini ama aynı zamanda daha fazla risk almak ve büyüyen yapay zekâ pazarında hızlı hareket etmek istediğini söyledi.