Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

EYT'de yeni pencere açıldı! 2000-2008 SGK girişi olanlara yeni EYT sürprizi

Milyonlarca insanı doğrudan etkileyen önemli emeklilik düzenlemelerine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden yeni haberler geldi. Yapılacak olan yeni düzenleme ile ilgili gelen haber ise staj ve çıraklık dönemlerine yönelik.

Yayın Tarihi: 23.04.2024 20:43
Güncelleme Tarihi: 23.04.2024 20:43

EYT'de yeni pencere açıldı! 2000-2008 SGK girişi olanlara yeni EYT sürprizi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından emeklilik sistemine ilişkin önemli haber açıklandı. Yeni yasa aynı zamanda staj ve eğitim sürelerinin de emeklilik hesaplamalarına dahil edilmesine olanak tanıyor. Bu teklif özellikle genç çalışanlara yönelik iyi bir haber.

Emeklilikte Staj ile Çıraklık Sigortası

Çık sayıda çalışanın ortak sorunlarından birisi olan emeklilikte staj ve çıraklık süreci sigortası hakkında bir önerge hazırlayan Konya Milletvekili Barış Bektaş, bu yasa teklifini TBMM'ye sundu. Bektaş tarafından hazırlanıp TBMM'ye sunulan yeni yasa teklifinde staj ve staj dönemlerinin emeklilik hesaplamalarına dahil edilmesi öneriliyor. Bu sisteme göre meslek yüksekokulu öğrencilerinin ve öğrencilerinin staj süreleri emeklilik anında sigorta geçerlilik süresinden sayılabilmektedir. Ayrıca bursiyerlerin de çalışmaları bu bağlamda değerlendirilmektedir.

"Kanun Teklifinin İçeriği"

Önerilen değişikliklerle Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa önemli eklemeler yapılması amaçlanıyor. Öğrenim/eğitim süresi sigorta başlangıç ​​dönemi olarak sayılacak ve bu süre için kredi kullandırılacaktır. Meclis komisyonlarında onaylanan teklifler daha sonra Genel Kurul'a sunuluyor. Yasallaştırma süreci burada oylamayla başlıyor. Meclis çoğunluğunun onaylaması halinde, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alınacaktır.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi, emeklilik yaşında (EYT) takılıp kalmak gibi mevcuttaki emeklilik sorunlarına çözüm sunacak ve gençlerin kariyerlerine daha güvenli bir başlangıç ​​yapmalarını sağlayacak.

EYT'de yeni pencere açıldı! 2000-2008 SGK girişi olanlara yeni EYT sürprizi

Mini EYT, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" larak bilinen kişilerin emeklilik koşullarının hafifletilmesi amacıyla Türkiye emeklilik sistemine getirilmiş olan yeni bir düzenlemedir. Bu yönetmeliğin amacı, belirli koşulları sağlayan vatandaşların erken emekli olmasına olanak tanıyarak sosyal güvenlik sisteminde büyük değişiklikler yapmaktır. İşte Mini EYT hakkında bilmeniz gerekenler;

Mini EYT, 1999 yılından önce sigortası olan ancak daha sonra kanunda yapılan değişiklikler nedeniyle emeklilik yaşına ulaşmamış kişilere yönelik bir programdır. Bu hüküm, prim ödeme gün sayısı belli olan ancak yaş sınırına ulaşıncaya kadar beklemesi gereken kişiler için geçerlidir.

Kimler faydalanacak?

Mini EYT'den faydalanmanın çeşitli kriterleri vardır. Bu kriterler genellikle poliçenin başlangıç ​​tarihini, primin ödenmesi gereken gün sayısını ve minimum yaşı içerir. Özellikle 1999 yılı öncesinde çalışma hayatına başlayanlar bu düzenlemeden yararlanma imkânına sahiptir.