Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Evinde mikrodalga fırın kullananlar eyvah! Bunu daha önce hiç duymadınız

Evlerinizde yer alan mikrodalga fırınlar hayatı kolaylaştırırken büyük tehlike saçtığını kimse bilmiyor. İşte mikrodalga fırınların zararları haberimizde.

Yayın Tarihi: 14.01.2024 11:11
Güncelleme Tarihi: 14.01.2024 11:11

Evinde mikrodalga fırın kullananlar eyvah! Bunu daha önce hiç duymadınız

Dr. Joseph M. Mercola'ya göre mikrodalga fırında ısıtılan yiyeceklerin besleyici öğeleri tamamen öldüğünü savunurken anne sütü kalitesinde değişiklik yapılırken B12 vitamini kayboluğunu belirtti.

Yapılan araştırmalar üzerine et ve süt ürünlerinde yer alan B12, mikrodalga da ısıtıldığında besin değeri ölürken besinlerin vitaminleri ise yüzde 30-40 oranında kaybolmalar yaşanmaktadır. 22 anne sütü örneği alınarak yapılan incelemelerle beraber 30 saniye mikrodalgada ısıtılan anne sütü, normal anne sütüne göre 18 kat daha fazla koliform bulundurmaktadır.
Kanserojen etkisine sahip olurken kan değerinde değişiklik yapılıyor. İsviçre'de yapılan araştırmalar üzerine mikrodalga fırında ısıtılan yiyeceklerin kan değerinde farklılık olurken beyaz kan hücreleri artarak kolestrol yükselmektedir.

KAN RİTMİNDE DEĞİŞİKLİK
Mikrodalga da radyasyon kalp ritmini değiştirirken bu değişikliklerle beraber sağlığınız derinden etkilenmektedir. Kalp ritminde farklılıklar oluşurken göğüs ağrısı oluşmasıyla beraber etkiler yaşanır. Mikrodalga fırına karşı tüketicilere karşı uzmanlar uyarılarda bulunurken yemekleri kısa sürece pişirme, ısıtıma ve kullanım kolaylığından günümüde her evde hemen hemen yer almaktadır.

mikrodalga fırın
Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, özellikle uzun süredir kullanılan mikrodalga fırınlar çalışırken yakınında durulmaması yönünde uyarılarda bulunurken Prof. Dr. Şeker, "En iyisi mikrodalga fırında yiyecek pişerken çocuklarla birlikte mutfak dışında başka bir odada beklenmesidir." ifadelerini kullandı. Verilen bilgiler doğrultusunda mikrodalga fırında eğer kaçak varsa aynı durum içerisinde insanlarda da yer aldığı belirtildi. Mikrodalga fırınlara yaklaştıkça manyetik alanın etkileri artış gösterirken sızıntı olabileceğini belirtti.

RADYASYON KAÇAĞINA DİKKAT
Mikrodalga fırın içerisinde ya da fırın kapağı açık olurken yiyeceklerin hazırlanmaması gerekiyor. Yiyecek piştikten sonra fırından çıkartılarak hücrelerin normal durumuna gelmesiyle pişmiş gıdanın 2-3 dakika bekletilmesi gerekir. Mikrodalga radyasyon kaçağının deri kanseri, katarakt, hamile kadınlarda düşük, kalp pili etkisi, baş ağrısı ve baş dönmesi, kan oranında değişim, sinir sisteminde hasar, kalp-damar sisteminde sorunlar ve stres artışı gibi hastalıklara yol açtığı belirtildi. Şeker, mikrodalga fırın da pişen yeekler başka şekilde pişirildiğinde lezzetlerin farklı olduğunu açıklarken radyasyona maruz kalınmasıyla beraber yapının bozulduğuna rastlanıldı.