Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Evi, arsası, iş yeri olanlar aman dikkat! Son gün 31 Mayıs

Emlak vergilerini ödemek için son tarih ne zaman? Kimler emlak vergisi ödemekten muaf sayılıyor? Emekliler emlak vergisi öder mi? Cevaplar haberimizde...

Yayın Tarihi: 25.05.2024 18:16
Güncelleme Tarihi: 25.05.2024 18:16

Evi, arsası, iş yeri olanlar aman dikkat! Son gün 31 Mayıs

Emlak sahipleri ve yeni mülk edinenler dikkat! 2024 yılına ait emlak vergisi ilk taksit ödemeleri için son tarih 31 Mayıs olarak belirlendi. Ev, arsa, iş yeri, tarla ve diğer gayrimenkullere sahip olanların bu tarihe kadar vergilerini ödemeleri gerekiyor. Ancak, bu yıl içinde satın alınan mülklerin vergi ödemeleri 2025 yılında başlayacak.

Geliri olmayan emekliler, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler ve vefat etmiş olan emekli, gazi veya engelli kişilerin birinci derece yakınları, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf tutulacaklar. Ancak, muafiyetten yararlanabilmek için belirli şartların sağlanması gerekiyor.

Emlak vergisi ödemelerini zamanında yapmayanlar, ceza faizi ile karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca, kendi adına tapuda kayıtlı tek konutunu kiraya verip başka bir evde kirada oturanlar vergi muafiyetinden yararlanabilirken, tek evini kiraya verip aile üyelerinin evlerinde oturanlar bu avantajdan yararlanamayacaklar.

emlak vergisi muafiyeti

Yeni bir konut edinenlerin tapu aldıktan sonra en geç yılın son mesai gününe kadar beyanname vermeleri gerekiyor. Örneğin, bu yıl içinde ev alanlar vergilerini 2025'te ödemeye başlayacaklar ve beyanname vermeleri için son tarih 31 Aralık 2024 olacak.

Değerler dört yılda bir takdir komisyonlarınca belirlenirken, muafiyetten yararlananların belirli gelir sınırlarını aşmamaları gerekiyor. Muafiyetten yararlananların bu yıl için 150 bin TL'yi aşan mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı gibi geliri varsa sıfır oranlı vergiden yararlanamayacakları da unutulmamalı.

Özetle, emlak vergisi ödemeleri ve muafiyetlerle ilgili detaylı bilgilere sahip olmak, hem ev sahipleri hem de emlak alıcıları için oldukça önemli. Vergi ödemelerini zamanında yapmak ve gerekli muafiyet belgelerini düzenli olarak kontrol etmek, mülk sahiplerinin yükümlülüklerini yerine getirmeleri açısından kritik bir rol oynuyor.