Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Evde tarhana yapanlar bu hataların farkında bile değil! Lezzeti eksikse sebebi bunlar olabilir

Evde kış hazırlıklarına başlayanlar bu haber sizlere! Evde tarhana yapımında yaptığınız bu hatalar tarhananın lezzetini değiştirebilir. İşte detaylar.

Yayın Tarihi: 20.02.2024 18:54
Güncelleme Tarihi: 20.02.2024 18:54

Evde tarhana yapanlar bu hataların farkında bile değil! Lezzeti eksikse sebebi bunlar olabilir

Evde kışa tarhana hazırlamaya başlayanlara şunu söylüyoruz. Ne yaparsanız yapın tarhananız istediğiniz kıvamda değilse veya ekşimeye başlıyorsa bunun sebebi hazırlık aşamasında yaptığınız bir hata olabilir. tarhana yaparken en sık yapılan hatalar şunlardır:

tarhana

Tarhana, kış hazırlıklarına başlayanların en sevdiği çorba türüdür. Kilolarca biber ve domates önce haşlanıyor, sonra hamur haline getirilip kurumaya bırakılıyor. Bu çorbayı hazırlarken kış aylarında şifa amaçlı tüketilen bazı noktalara dikkat etmelisiniz. Bilinçsizce yaptığınız hataların barınağın tadını bozmasını istemiyorsanız aşağıdaki önerilere kulak verin.

-MALZEMELERİN KALİTESİNE DİKKAT ETMEMEK

Öncelikle maalesef bu hatayı sadece tarhanada değil, kışlık turşu hazırlanmasında da sıklıkla tekrarlıyoruz. Lezzetli tarhananın ilk kuralı malzemelerin kaliteli olmasıdır. Tarhana yaparken çürümüş veya yumuşamış domates ve biberleri kullanmayın. Aksi takdirde çabalarınız boşuna olacaktır. Hem canlı hem de bozulmayan malzemeler kullanın. Mümkünse tarhanaya ev yapımı yoğurt kullanın.

-FAZLA SU KULLANMAK

Sebzeleri haşlarken tencereye çok fazla su koyarsanız hata yapıyorsunuz demektir. Çünkü sebzeler pişirildiğinde yumuşar ve suyunu serbest bırakır. Kendi suyunda daha lezzetli pişiyor. Çok fazla su eklerseniz, pişirdikten sonra boşaltmanız gerekir.

-SUYUNU SÜZMEMEK

Sebzeler haşladıktan sonra fazla suyun süzülmesi gerekir. Aksi takdirde tarhana yaparken tutarlılığı sağlamak için daha fazla un kullanmanız gerekecektir. Çorbayı hazırlamak için bir kenarda bekleterek süzdüğünüz suyu kullanabilirsiniz.

-İDEAL SÜREDE BEKLETMEMEK

Tarhana hamurunu yaptıktan sonra 5-7 gün kadar bekletmeniz gerekiyor. Ancak ekşi tatlardan hoşlanıyorsanız bekleme süresi kontrollü bir şekilde uzatılabilir. Ayrıca bu noktada gereğinden fazla beklerseniz hamurun bozulabileceğini unutmayın.

tarhana

-HAMURU YOĞURMAMAK

Tarhana hamurunu geniş bir kaba koyduktan sonra her gün yoğurmayı unutmayın. Bekleme süresi boyunca mümkünse günde 2-3 defa yoğurun. Bu sayede tarhana daha düzgün olur ve daha iyi yükselir.

-GÜNEŞTE KURUTMAK

Tarhana hamurunu yaptıktan sonra doğrudan güneşte kurutursanız içerdiği faydalı vitaminleri kaybedersiniz. Ayrıca direkt güneş ışığına maruz kalan barınağın rengi de solmaya başlar. Bu nedenle yarı gölgeli yerlerde kurumaya bırakmak daha iyidir.

tarhana

-TERS YÜZ ETMEMEK

Tarhana kuruduktan sonra kontrol edip çevirmezseniz üst kısmı kuru, alt tarafı ıslak tarhanayla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Eşit kurumayı sağlamak için her gün çevirmeyi unutmayın.

-KEVGİRDEN GEÇİRMEMEK

Mutfak robotları ve blenderler sayesinde elemek çok daha kolay hale geldi. Ancak tarhana mutfak robotunda ezildikten sonra süzgeçten geçirilerek süzülmesi gerekir. Büyük gevşek parçaları robottan geri çekerek azaltabilirsiniz.

tarhana

-YANLIŞ ŞEKİLDE SAKLAMAK

Aslında tarhanayı parçalara ayırdıktan sonra kurutmaya devam etmek çok önemli. Blenderden çıkarıp hemen saklarsanız tarhana kısa sürede küflenecektir. Bunun yerine tamamen kuru olduğundan emin olun. Bu aşamada yapılan bir diğer hata ise tarhana plastik poşetlerde saklamaktır. Ancak bu yöntem sağlığınız açısından uygun değildir. Bunun yerine tarhanayı hava geçirmez cam kavanozlarda veya ağzını kapatabileceğiniz bez torbalarda saklayabilirsiniz.