Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

En uzun Gece hangi şehirde yaşanır? 21 Aralık Kış Gündönümü ve Ekinoks tarihleri hakkında her şey

21 Aralık’ta en uzun geceyi yaşayacağız. Bu gün, kış gündönümü olarak da bilinir. Kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği gündür. Bu günde, kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. En uzun gece, kuzeydeki Sinop’ta 15 saat 6 dakika sürer.

Yayın Tarihi: 21.12.2023 13:06
Güncelleme Tarihi: 21.12.2023 13:06

En uzun Gece hangi şehirde yaşanır? 21 Aralık Kış Gündönümü ve Ekinoks tarihleri hakkında her şey

21 Aralık’ta en uzun Gece nasıl olur?

21 Aralık, yani bugün, kuzey yarımkürede en uzun geceyi yaşayacağımız tarih. Bu gün, kış gündönümü olarak da biliniyor. Kış gündönümünde, güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik olarak düşer. Bu sayede, kuzey yarımkürede gündüz süreleri artmaya, güney yarımkürede ise azalmaya başlar. Bazı ülkelerde, bu gün kuzey yarımkürede kış mevsiminin, güney yarımkürede ise yaz mevsiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Peki, kış gündönümü ne anlama gelir? En uzun gece hangi saatler arasında olur? En uzun gece hangi şehirde daha uzun sürer? İşte, 21 Aralık kış ekinoksuna ilişkin bilgiler.

En uzun Gece ne zaman?

21 Aralık’ta, güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik olarak düşer. Bu durum, güney yarımkürede yaz mevsiminin, kuzey yarımkürede ise kış mevsiminin başlangıcı demektir. Bu tarihten sonra, kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya (kış gündönümü), güney yarımkürede ise kısalmaya (yaz gündönümü) devam eder. Dolayısıyla, Türkiye’de 21 Aralık’ta en uzun gece gerçekleşir. Bu yıl, 21 Aralık Perşembe gününe denk gelir.

En uzun Gece hangi şehirde yaşanır?

Türkiye’nin de bulunduğu kuzey yarımkürede, en uzun gece 21 Aralık’ta yaşanır. Bu günden sonra, 23 Aralık’tan itibaren geceler kısalarak gündüzler uzamaya başlar. 21 Aralık’ta, ülkemizde en uzun gece, kuzeydeki Sinop’ta 15 saat 6 dakika sürer. En kısa gece ise, güneydeki Hatay’da 14 saat olur.

Kış Gündönümü nedir?

Kış gündönümü (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği gündür. Bu günde, kuzey yarımkürede gündüz süreleri artmaya, güney yarımkürede ise azalmaya başlar. Bu tarih, bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başladığı gün olarak sayılır. Ancak, bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası olarak kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz, kuzey yarımkürede en uzun gece bu günde yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.

21 Aralık Ekinoksu nedir?

21 Aralık kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği andır. Bu anda, kuzey yarımkürede gündüz süreleri artmaya, güney yarımkürede ise azalmaya başlar. Bu an, bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başladığı an olarak sayılır. Ancak, bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası olarak kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz, kuzey yarımkürede en uzun gece bu anda yaşanır.

Gündönümleri ve Ekinoks Tarihleri

21 Mart (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarımkürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer. 21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarımkürede yaz başlarken güney yarımkürede kış başlar. 23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.