Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

En az 7 milyon kişi etkilenecek! Bu ödemeleri alanlar dikkat: Tamamen değişiyor

Yeni mali yılda uygulanacak asgari ücretin birçok alanda değişmesi beklenmekte. Yaklaşık 7 milyon işçiyi etkileyen asgari ücret zammı yalnızca maaşları değil, işsizlik yardımlarından emeklilik haklarına, staj maliyetlerinden GSS katkı paylarına kadar pek çok kalemi etkileyecek.

Yayın Tarihi: 26.12.2023 14:17
Güncelleme Tarihi: 26.12.2023 14:17

En az 7 milyon kişi etkilenecek! Bu ödemeleri alanlar dikkat: Tamamen değişiyor

Yeni asgari ücret, işsizlik ödeneğinin asgari ve azami sınırlarını yükseltiyor, bu da işsizlik ödeneği alanların maaşında artış anlamına geliyor. Asgari ücretin artırılması emeklilik maaşını da etkileyecek.

Çalışanın bir yıllık çalışması karşılığında alacağı toplam kıdem tazminatı tutarı, yeni asgari ücrete göre artacak. Stajyerlere ödenen ücretler de asgari ücret artışlarıyla doğru orantılı olarak artıyor. Bu durum öğrencinin staj dönemindeki gelirini etkileyecektir. Ayrıca yeni asgari ücret zammının yürürlüğe girmesiyle beraber sosyal yardım ve aynı zamanda sigorta primlerinde de bazı değişikliklerin yapılması bekleniyor.

Yeni asgari ücret

Enflasyon ve sosyal güvenlik unsurları dikkate alındığında emekli ve memur sayısında artış bekleniyor. Memur ve emeklilerin maaşları yaklaşık %50 oranında artabilir. Bu sadece maaşınızı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda emekliliğe göre değişen ödemelerinizin miktarını da artıracaktır. Yani yeni mali yılda yürürlüğe girecek olan asgari ücret artışının ekonomik etkilerinin büyük olması muhtemel.