Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Emeklilik hayali kuranlar aman dikkat! Dilekçesini o tarihte veren turnayı gözünden vuracak

İsa Karakaş yeni yılda emekli olmak isteyenler için kritik uyarı verdi! Dilekçenizi bu tarihte verirseniz daha yüksek maaş alacaksınız! Ayrıntılar haberimizde...

Yayın Tarihi: 20.12.2023 23:29
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 23:29

Emeklilik hayali kuranlar aman dikkat! Dilekçesini o tarihte veren turnayı gözünden vuracak

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emekli aylığı alan vatandaşlar için önemli bilgiler paylaştı. Karakaş, emeklilik dilekçesini ne zaman vermenin daha avantajlı olduğunu vurgulayarak, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bu tarihin aylık bağlama oranlarını etkilediğini ifade etti.

Aralık ayında emeklilik dilekçesi vermenin, yeni yılda emekli aylığı alacak kişiler için önemli bir etken olduğunu belirten Karakaş, enflasyonun yüksek olduğu yıllarda dilekçenin verilme tarihine dikkat çekti. Özellikle 2021 aralık ayı ile 2022 ocak ayında emekli olan kişiler arasında aylık bağlama oranlarında yüzde 9 gibi belirgin farklar olduğunu dile getirdi.

Aylık bağlama oranlarının emekli aylıklarını doğrudan etkilediğini ifade eden Karakaş, emeklilik dilekçesinin verilme zamanının bu oranlarda değişiklik yarattığını açıkladı. Çalışma yaşamı boyunca SGK'ya bildirilen prime esas kazançları, prim ödeme gün sayısı ve aylık bağlama oranına göre belirlenen emekli aylıklarının, enflasyonun yüksek olduğu yıllarda dilekçe verme tarihiyle doğrudan ilişkili olduğunu aktardı.

2024 emeklilik maaşı

Karakaş, özel sektör ve kamu çalışanları arasındaki farklılıklara da dikkat çekerek, özel sektörde 1 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında, kamu sektöründe ise 15 Ocak 2023'te başlayan bir yıl dönemi olduğunu belirtti. Bu nedenle, dilekçenin bu tarih aralıklarına göre verilmesinin maaş hesaplamalarında önemli değişikliklere neden olabileceğini ifade etti.

Ayrıca, enflasyon oranının yüksek olduğu dönemlerde, özellikle ocak ayında dilekçe vermenin daha avantajlı olduğunu söyleyen Karakaş, enflasyonun yüzde 65 ve üzerinde olduğu durumlarda, emekli aylığı alacak kişilere daha fazla gelir sağladığını belirtti.

Son olarak, Karakaş, kıdem tazminatlarında da değişiklik olacağını vurgulayarak, asgari ücretteki artışın kıdem tazminatlarına yüzde 50'lik bir artış getirebileceğini ifade etti. Bu nedenle, emekli olacak kişilerin bu faktörleri göz önünde bulundurarak emeklilik dilekçesini zamanında vermesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.