Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Emeklileri şok eden gelişme! Emekli maaşınız elinizden alınabilir

EYT düzenlemesiyle emeklilik başvurusunda bulunanlardan 1 milyon 632 bininin aylık bağlama işlemi tamamlanırken yaklaşık 200 bin kişinin de başvurusu reddedildi. Peki, kimlerin emekliliği iptal olacak, emeklilik başvurusu neden reddedilir?

Yayın Tarihi: 19.12.2023 23:56
Güncelleme Tarihi: 19.12.2023 23:56

Emeklileri şok eden gelişme! Emekli maaşınız elinizden alınabilir

EYT düzenlemesi kapsamında emeklilik talebinde bulunan 1 milyon 632 bin kişiden yaklaşık 200 bin kişinin taleplerinin geri çevrilmesi, emeklilik sürecinde dikkate alınması gereken önemli hususları ön plana çıkardı. Konuya ilişkin önemli bilgiler paylaşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'a göre, emeklilik başvurularının ret nedenleri arasında aşağıdaki kritik unsurlar öne çıkıyor:

Özel Şirket Sahipleri:

Özellikle kendi şirketlerinde sigortalı olanlar, önceki iş yerlerinde çalışırken hisse alarak devam edebilirler. Ancak, kendi şirketini kuran ve bu şirkette sigortalı olan kişiler, sigorta primlerini gereksiz yere ödemiş olabilirler.

Başka Birinin Primleriyle Karışıklık:

Hizmet süresi dökümünde istenen gün sayısını tamamlamış olmanıza rağmen, başkasının prim günleri sizin hizmetinize eklenmişse, emeklilik başvurunuz iptal edilebilir.

Bağ-Kur Borçlanmaları:

Kişi, kendi iş yerini kurduysa ve Bağ-Kur primlerini ödemediyse, doğum veya askerlik borçlanması yaparak da olsa emeklilik geçersiz olabilir.

türk lirası

Çoklu İşyerinde Çalışanlar:

Ayda 30 günü aşan prim günleri, yanlış hesaplandığında veya birkaç işyerinde çalışanlar için silinebilir, bu da emeklilik başvurusunun reddedilmesine sebep olabilir.

Sahte Sigortalılık Durumu:

Kişi, gerçekte çalışmadığı halde kendisini sigortalı gösterip eksik günlerini tamamlarsa ve bu durum SGK tarafından tespit edilirse, emeklilik geriye doğru iptal edilebilir.

18 Yaş Altında Aile İşletmesinde Çalışanlar:

18 yaş altında anne veya babasının işletmesinde sigortalı olanlar, başvurularının reddedilmesi ve ileride tespit edilmesi halinde emekliliklerinin iptal edilmesi riskiyle karşı karşıya kalabilirler.

123

Son 2 Bin 520 Günün Kritik Rolü:

Son 2 bin 520 gün, emeklilik statünüzün belirlenmesinde önemli bir faktördür. Hangi statüden emekli olacağınız bu süre zarfında belirlenir. Eğer Bağ-Kur statünüz ağır basıyorsa, Bağ-Kur'a geçiş yapmanız gerekebilir. Bu durumda, SSK'nın primine göre emeklilik başvurusu yaptıysanız, SSK'dan daha az, Bağ-Kur'dan ise daha fazla prim talep edilebilir. SGK, doğru yapılmayan başvuruları tespit ettiğinde emeklilik başvurusunu reddedebilir.

Yurt Dışında Çalışırken Sigortalı Gösterilenler:

Yurt dışında bulunduğu sırada Türkiye'de çalışanlar arasında kendini sigortalı gösterenlerin durumu da dikkat çekicidir. Bu kişilerin sigortalılığı iptal edilebilir.

Yurt Dışında Yanlışlıkla İsteğe Bağlı Prim Ödeyenler:

Yurt dışında yanlışlıkla isteğe bağlı prim ödeyenlerin isteğe bağlılık durumu ve emeklilikleri iptal edilebilir.

Askerde İken Sigortalı Çalışanlar:

Askerde iken sigortalı çalışanların sigortalılıkları askerlik süresince iptal olur.

Bağ-Kur Borcu Olanların Emeklilik Başvuruları:

Bağ-Kur'a borcu olanların emeklilik başvuruları reddedilir. Eğer emekli olunmuşsa ve borç tespit edilirse, emeklilik iptal edilebilir.

28 Şubat 2011 Öncesi Farklı Bir Şirkette Çalışanlar:

28 Şubat 2011 öncesi kendi şirketi veya ortak olduğu şirket dışında farklı bir şirkette çalışanların sigortalılıkları iptal edilir.

Erdursun, "Bu durumda saydığım maddeler emeklilik için başvuracaksanız, bu durumları tespit edip ona göre müracaat etmeniz önemlidir. Eğer '3 Mart 2023'te yasa çıktı ama aylardır neden emekli olamıyorum, aylığım neden bağlanmadı?' gibi düşünceler içindeyseniz ve bu şartlar sizde de geçerliyse, Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçip bu hataları düzeltmeniz gerekebilir ki emekli olabilin" ifadelerini kullandı.