Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Dolar kurunda yeri göğü inletecek rakam geliyor! Dolar borcu olanlara son düzlük!

Seçimin ardından dolara ilişkin açıklamalar yapan Selçuk Geçer, konuşmasında DOLAR/TL paritesine ilişkin önemli bir tahmin yaptı. Ünlü ekonomist, konuşmasında dikkatli olunması çağrısında bulunurken "gerçek değerine yükseliyor" ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 20.12.2023 15:14
Güncelleme Tarihi: 20.12.2023 15:14

Dolar kurunda yeri göğü inletecek rakam geliyor! Dolar borcu olanlara son düzlük!

Ekonomist Selçuk Geçer, seçimin ardından doların nereye kadar gidebileceğine dikkat çekerek, yatırımcılara neler olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

DOLAR KURUNA HAKKINDA AÇIKLAMA

Ekonomi piyasasına arka kapı müdahalesi nedeniyle tartışmalara konu olan Merkez Bankası (TCMB), yeni yönetim ekonomisini hayata geçirerek ekonomik modelinde tam bir değişiklik yaptı.

Diğer taraftan; Halk TV'de yayınlanan 'Seda Selek'le Perdenin Önü Arkası' adlı programda AKP müdahalesinden sonra yıllarca uygulanan hatalı para politikalardan dolayı Türk halkının yoksullaştığını söyleyen ekonomist Selçuk Geçer, konuşmasında Türkiye ekonomisi ile birlikte olar kuru hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Belirlenen asgari ücret miktarının ne olursa olsun çok fazla tatmin edici ücret olmayacağını belirten Geçer, TÜİK'in son yıllarda açıkladığı yanlış enflasyon oranının ücretler üzerinden kümülatif olarak hesaplanıp hesaplanması gerektiğini ve ancak bu şekilde alıcının yeniden iktidara gelebileceğini hatırlattı.

Dolar kurunda yeri göğü inletecek rakam geliyor! Dolar borcu olanlara son düzlük

Son yıllarda "seçim ekonomisi"nin dolar kuru üzerinde uyguladığı baskının tamamen ortadan kalkmadığını, Merkez Bankası'nın düşük yoğunlukta da olsa piyasaya müdahalelerini sürdürdüğünü anlatan Selçuk Geçer, artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dolar kurunun reel değerinin 45 liraya ulaştığını, Türkiye ekonomisinin yakın gelecekte bu seviyelere ulaşması gerekeceğini belirten Geçer, şu ifadeleri kullandı:

YANLIŞ POLİTİKANIN BEDELİ 2024'TE ÖDENECEK

“Dün açıklanan Fed toplantısı ile birlikte doların uzun vadede uluslararası değerini koruyacağı görülüyor ancak eskisi kadar güçlü olamayacak. Doların duracağı yönündeki sözlerime aldanmayın. Elbette Türk lirasının karşısında hızla değer kazanma durumuna devam edecek, çünkü Türkiye'de Şahap Kavcıoğlu'nun döneminde yanlış politikalar ve arka kapı müdahaleleriyle kontrol edilen dolar kuru bu seviyede fiyatlanmadı. Doların enflasyonu bugüne kadar aynı seviyede.

Türkiye'nin kümülatif enflasyon ve bastırılmış dolarla ciddi sorunları var. Dolar/TL paritesinin güncel reel değeri 45 lira civarında. Ancak burada birdenbire artmayacak. 31 Mart 2024 seçimleri AKP açısından hayati önem taşıyor ve yerel seçimlerden yıllar sonrasına kadar seçim olmayacaktır.

31 MART YEREL SEÇİMİ SONRASINA DİKKAT

Mehmet Şimşek ile Hafize Gaye Erkan'ın aslında gerçek ekonomi politikasını 31 Mart'tan sonra göreceğiz. Türkiye tam bir parasal sıkılaştırma dönemi bekliyor ve bu dönemde gerçekten ekonomik sıkıntılar yaşanacak. ÖVP'de açıklanana göre 31 Mart'taki seçime kadar dolar kurunun 35 liraya çıkmasını bekliyorum. Ancak seçim sonrası dönemde döviz kurunda 28 Mayıs sonrası gibi güçlü bir patlama yaşanacak.

Türk ekonomisi gerçekte istese de istemese de seçimden sonra dolar kurunu tekrar 45 liraya çekmek zorunda kalacak.

Bu döviz şokunu geçmişte yaşananlar ile karıştırmamak gerekiyor. Neyden bahsediyoruz, doların gerçek değeri artık 45 lira civarında. 2024'e enflasyonu da eklersek, Haziran 2024 civarında doların reel değeri 60 lirayı aşacak ve göreceksiniz ki döviz üzerindeki bu baskının tamamen ortadan kalkması gerekecek.

Yani, 2024 yılı ilk yarısının sonuna doğru döviz kurunda sert bir yükseliş göreceğiz. Yapılacak ve yapılmalı. O olmadan asla kalıcı çözüm bulamazsınız.