Bist 100
10.158,63 0%
DOLAR
32,24 -0,23%
EURO
35,13 0,18%
ALTIN
2.460,88 1,1%

Doğal şifayı evinizde besleyebilirsiniz! Saksıda aloe vera yetiştirmenin en önemli püf noktası açığa çıktı

Dışarıdan almaya kalksanız oldukça masraflı olan aloe vera artık evinizde saksıda besleyebileceksiniz. Saksıda aloe vera yetiştirmenin en önemli püf noktaları açıklandı.

Yayın Tarihi: 01.03.2024 21:14
Güncelleme Tarihi: 01.03.2024 21:14

Doğal şifayı evinizde besleyebilirsiniz! Saksıda aloe vera yetiştirmenin en önemli püf noktası açığa çıktı

Cildin en büyük dostu aloe vera olurken evde yetiştirmek isteyenler araştırmaya girişti. Faydaları saymakla bitmezken aloe vera evinizde yetiştirmeniz gereken durumlarda nelere dikkat etmeniz gerektiği belli oldu. Aloe veranın faydaları ve saksıda yetiştirme tüyoları...

ALOE VERA NASIL YETİŞTİRİLİR?
Aloe vera, humuslu ve geçirgen yapılı topraklarda kolayca yetişirken aynı zamanda organik olması gerekir. Bakımının zengin olmasıyla beraber bitkiden verim almanız hızlanır.
Saksı seçimi yetiştirmede önemli rol oynarken saksının altında fazla suyun topraktan uzaklaşmasını sağlayacak drenaj deliklerin bulunması gerekir. Bitkinin boyutuna bakılarak saksı tercihi küçük olmayıp çokta büyük olmaması lazım.

Sağlıklı aloe vera fidesi temin edilirken toprak ve saksı hazır olduğunda ekim dikim işlemleri sağlıklı olmasına yardımcı olur. Tohumdan yetiştirmek daha uzun zaman alacağından genellikle fide şeklinde yetiştirilen aloe verayı, dilerseniz sağlıklı bir aloe vera bitkisinin yaprağından bir parça alarak da çoğaltabilirsiniz. Aloe vera bitkisinin bir yaprağını seçerek yaprak kesilir ucu kalından inceye gidecek şekilde kesilir. Kesilen bu yaprak bir süre bekletilerek zarımsı yapısı oluşması beklenir. Yaprağın üçte biri kadarının toprağın altında olduğundan emin olmanız yeterli.

saksıda aloe vera bakımı
Alove vera bakımında önemli nokta sulamadır. İlk dikimle beraber bitkiye can suyu verilir. Bu ilk günden toprağı çok kuru kalmayacak şekilde sulama bekleyen birçok bitkiye bakılarak bakımı daha kolaydır. Sulama yapmak içinse mümkünse haftanın/ayın hep aynı belirli günlerini ve saatlerini seçmeniz öneriliyor. Bu sayede bitki bir rutine alıştırılıyor ve daha verimli bir hale geliyor.

ALOE VERA YETİŞTİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
-Aloe vera yetiştirirken organik maddeler bakımından zengin olurken kaktüs toprakları tercih edilir.
-Öncelikli olarak saksının çok büyük olmaması gerekir.
-Sulama yaparken suyun aloe vera bitkisinin yapraklarına değmemesi gerekir.
-Fazla sulamadan kaçınılır.
-Toprağın nemi parmak ile test edilir. Bu teste bakılarak sulama artırılabilir.
-Bitkiniz büyüyüp gelişince saksısı çok küçük gelmeye başlarsa saksı değişimi yapabileceğinizi unutmamalısınız. Ancak dikkat, aloe vera çok sık yer değişikliğinden hoşlanan bir bitki değil. Bu sebeple bitkinin saksısını her sene değil 2-3 yılda 1 defa değiştirilir.