Bist 100
10.020,82 1%
DOLAR
32,38 -0,18%
EURO
34,74 -0,04%
ALTIN
2.421,28 -0,21%

Cinsel gücü tavan yaptıran besinler! Çocuk sahibi olmak isteyenler avuç avuç yiyor

Çocuk sahibi olmaya mı çalışıyorsunuz? Peki spermleriniz ne durumda? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, sperm kalitesini olumlu ve olumsuz etkileyen besinleri açıkladı.

Yayın Tarihi: 03.03.2024 23:27
Güncelleme Tarihi: 03.03.2024 23:27

Cinsel gücü tavan yaptıran besinler! Çocuk sahibi olmak isteyenler avuç avuç yiyor

Çocuk sahibi olma sürecinde, sperm kalitesini artırmak isteyen çiftler için uzmanlar tarafından önerilen besinler incelendi. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen'e göre, sperm kalitesini olumlu yönde etkileyen birçok besin bulunuyor.

Domates, içerdiği antioksidan "likopen" ile sperm hareketini ve aktivitesini artırarak dikkat çekiyor. Likopenin, özellikle zeytinyağı ile tüketildiğinde daha etkili olduğu belirtiliyor. Ayrıca omega-3 bakımından zengin olan cevizin, günlük bir avuç tüketilmesinin sperm sayısı, hareketi ve şeklini olumlu etkilediği ifade ediliyor. Kabak çekirdeği ise çinko açısından zengin olup, sperm gelişimi ve testosteron üretiminde önemli rol oynuyor.

kabak

Mercimek, doğal folik asit kaynağı olarak erkek ve kadın üremesi için önem taşıyor. Özellikle erkeklerde düşük folik asit düzeylerinin spermin kromozomal anomalilere sebep olabileceği vurgulanıyor. Yabanmersini ise anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleriyle sperm parametrelerine olumlu etki ediyor.

Sperm sayısı ve kalitesini artırmanın en basit yolu olan su içmenin yanı sıra nar, iltihap önleyici ve testosteron üretimini artırıcı etkilere sahip olarak ön plana çıkıyor. Siyah çikolata, içerdiği L-arginin amino asiti ile sperm sayısını ve hareketini düzelten bir besin olarak bilinirken, %85 kakao oranına sahip olanlar tercih edilmeli.

yaban mersini

Ancak uzmanlar, kafein ve diyet içecekler konusunda uyarıyor. Yapılan çalışmalara göre, kafeinin sperm sayısını olumsuz etkilemese de şekil ve hareketini olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Diyet içeceklerde bulunan yapay tatlandırıcı olan "aspartam"ın sperm sayısını azalttığı ve DNA hasarına yol açtığı belirtiliyor. Bu nedenle kafein ve yapay tatlandırıcılı içeceklerden uzak durmanın önemine vurgu yapılıyor.