Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Cebinde telefon olanlar aman dikkat! Tüm birikiminiz bir anda elinizden uçabilir!

Sürekli olarak yanınızda taşıdığınız cep telefonunuzu satarken veya tamir ederken, telefonunuzda saklanan kişisel verilerin güvenliğine dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde başınız büyük belaya girebilir, tüm finansal varlıklarınızı ve hatta itibarınızı kaybedebilirsiniz. Bunu yapmak için şu beş basit kurala uymanız yeterli.

Yayın Tarihi: 03.04.2024 20:22
Güncelleme Tarihi: 03.04.2024 20:22

Cebinde telefon olanlar aman dikkat! Tüm birikiminiz bir anda elinizden uçabilir!

Telefonunuzu satarken veya onarırken her zaman kişilerinizi, fotoğraflarınızı, videolarınızı, kişisel dosyalarınızı ve mali verilerinizi yedekleyin ve silin, fabrika ayarlarına sıfırlayın ve SIM'i ve hafıza kartını çıkarın. Aksi halde bazı noktalarda sorunlar yaşanabilir..

Bu arada lütfen telefonunuzdaki IMEI numarasını mutlaka bir yere kaydedin. IMEI numarası telefonunuzun kaybolması veya çalınması durumunda bulmanıza yardımcı olacaktır. Bu işlemler nasıl yapılıyor, bunları tek tek açıklayalım.

YEDEKLEME

Android akıllı telefonunuz varsa ve Ayarlar'daki arama kutusuna "yedekleme" yazarsanız "Google Drive", "Samsung Cloud" ve "Harici Depolama" gibi yedekleme alanındaki seçeneklerini görürsünüz. İşlemi başlatmak için birini seçebilirsiniz. Telefonunuz bir iOS cihazı yani iPhone olsa bile iCloud menüsüne Ayarlar’dan ulaşabilirsiniz. Burada "iCloud Yedekleme" seçeneğini etkinleştirirseniz "Şimdi yedekle" butonuna tıkladığınızda yedekleme işlemi başlayacaktır.

Cebinde telefon olanlar aman dikkat! Tüm birikiminiz bir anda elinizden uçabilir!

GİZLİLİK AYARLARINI SİLİN

Cihazınızı satmadan veya onarıma göndermeden önce parmak izi ve yüz tanıma şekşindeki biyometrik verileri kaldırdığınızdan emin olmalısınız. Çünkü hırsızlar bu verileri kopyalayabilmektedir. Bu verilerin başka birinin eline geçmesi halinde telefonunuzdaki tüm bilgilerin çalınacağı anlamına gelir. Ayrıca biyometrik veriler mobil ödemelerde de kullanılabiliyor.

FABRİKA AYARLARINI SIFIRLAYIN

Bu işlem telefonunuzdaki tüm verileri silecektir. Bu aynı zamanda "Ayarlar"dan da yapılabilir. Ayarlar arama kutusuna "fabrika" yazmanız yeterlidir. Hemen “Fabrika Ayarlarına Sıfırla” seçeneğini göreceksiniz. Ona basmak işlemi başlatacaktır. Ancak fabrika ayarlarını geri yüklemek verilerinizi kalıcı silmeyebilir. Bu gibi durumlarda, veri silme uygulaması sizin tercihinizdir.

IMEI NUMARASININ ÖNEMİ

 IMEI bir cep telefonu kimlik numarasıdır. Kaybolması veya çalınması halinde telefonunuzu takip etmek veya kilitlemek için bu numarayı kullanabilirsiniz. Cihazınızın orijinal ve garantili olup olmadığını kontrol etmek için de bu numarayı kullanabilirsiniz. Bundan dolayı bu numarayı bir yere saklamanız gerekiyor. Numarayı görüntülemek için telefonunuzun arama ekranında "*#06#" tuşlayın.

Cebinde telefon olanlar aman dikkat! Tüm birikiminiz bir anda elinizden uçabilir!

YETKİSİZ SERVİSE DİKKAT!

Eğer tamir edilmesini istiyorsa telefonunuzu tanımadığınız kişilere vermeyin. Lisanssız servis merkezlerine karşı özellikle dikkatli olun. Çünkü telefonunuzu onarırken orijinal olmayan parçalar kullanılabilir veya telefonunuzun daha fazla zarar görmesine neden olabilirsiniz. Ayrıca bu hizmetler garanti kapsamına alınmamıştır.

HIRSIZLIĞA KARŞI ÖNLEMLER

Parmak izi veya yüz tanıma şeklindeki biyometrik kimlik doğrulamayla birlikte güçlü şifreler veya PIN'ler kullanın. Verilerinizin düzenli şifrelenmiş yedeklerini alın. Halka açık alanlarda ve kalabalık yerlerde Wi-Fi ağlarına bağlanmaktan kaçının.

iPhone'umu Bul (iOS) veya Cihazımı Bul (Android) gibi bir cihaz bulma uygulaması kullanın. Bu uygulamalar telefonunuzu bulmanıza veya kaybolması ya da çalınması halinde verileri uzaktan silme durumuna yardımcı olabilir. Ek güvenlik yazılımı edinin. Norton Mobile Security, McAfee Mobile Security ve Kaspersky Mobile Antivirus gibi yazılımlar, uzaktan erişim ve hırsızlık durumunda verilerin silinmesi gibi özellikler sağlar.