Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Cebinde 4-5 bin TL'si olanı milyoner yapacak formül! Mert Başaran altın sırrını açıkladı

Ünlü yatırım uzmanı Mert Başaran, geçtiğimiz gün bir değerlendirmede bulundu ve 245 bin lira tutarının 2 milyona dönüşebileceği konusunda yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulundu. Başaran, "Az parayla büyük işler başarılabilir" mesajını vererek yatırım dünyası için önemli stratejisini paylaştı.

Yayın Tarihi: 23.12.2023 09:12
Güncelleme Tarihi: 23.12.2023 09:12

Cebinde 4-5 bin TL'si olanı milyoner yapacak formül! Mert Başaran altın sırrını açıkladı

Özel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılmak isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat var. Ünlü yatırım uzmanlarından Mert Başaran, geçtiğimiz gün bir açıklama yaptı ve açıklamasında BES'te 5 yıl içerisinde 2 milyon TL'nin nasıl biriktirileceğine dair tavsiyelerini paylaştı.

Mert Başaran, ayda ortalama 4 bin liralık yatırım yapan birinin birikimini 5 yılda 250 bin liradan 2 milyon liraya çıkarabileceğini anlatıyor. Yatırım yapacakların fonları dikkatli seçmesi gerektiğini söyleyen Başaran, BES arasında en yüksek getiriyi hisse senedi fonlarının sunduğunu söyledi. Başaran'ın açıklaması, ortalama beş yıllık hisse senedi fon getirisinin yüzde 30 civarında olduğunu gösteriyor. Uzman isim, ayda 4.000 lira yatırım yaparak hisse senedi fonuna yatırım yapan bir kişinin, beş yıl sonra 250.000 lira yerine yaklaşık 2 milyon TL tasarruf edebileceğini de hesapladı.

Ünlü yatırım uzmanı, BES'e yatırım yapmak isteyen kişilere tavsiyelerde bulundu. Uzun vadeli düşünmenin, risk almanın, sermayeyi doğru dağıtmanın ve piyasa dalgalanmalarına karşı sabırlı olma durumuna vurgu yapan Başaran, "Küçük paralarla büyük cümleler yazılabilir." diyerek 'ciddi bir sorun' mesajını verdi. Mert Başaran'ın mesajı şöyle:

Ünlü yatırım uzmanı Mert Başaran

"5 yıllık bir BES ayda ortalama 4.000 lira gönderiyor... 245.000 lira 2 milyon! Hala bu BES hakkında olumsuz konuşanlar için gerçek BES'tir!

'Küçük miktardaki parayı küçümseyen dar görüşlü insanlardan olmayın.'

Özel Emeklilik Sistemi (BES), emeklilikte finansal güvenceyi artırmak amacıyla kişilere çalışma hayatları boyunca özel emeklilik imkânı sağlayan bir sistemdir. Emeklilik süresince ek gelir elde ederek maddi açıdan rahat bir yaşam standardı sağlamayı amaçlamaktadır. Kişisel tasarrufları farklı seçeneklerle yöneterek kullanışlı hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bu sistem, yatırımcıların gerçekte risk tercihlerine göre belirlenen fonlar aracılığı ile kişisel yatırım tercihlerine yön vermektedir. BES, tamamiyle gönüllü katılım ilkesine dayanmaktadır ve mevcut durumdaki sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak kabul edilmektedir. Katılma medeni hakkını kullanabilen herkes katılma hakkına sahiptir. Ancak sistemden emekli olmaya hak kazanabilmeniz için 10 yıldır bu sisteme dahil olmanız ve 56 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir.

Özellikle 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Devlet katkısı oranının %30 olmasıyla BES'e katkı sağlamak daha kolay hale geldi. Devlet katkısı tavanı aylık brüt asgari ücret miktarının %30'u olup, emeklilik için biriktirilen tutar katılımcının yaşına ve aynı zamanda ödeme tutarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Sistemin işleyişi, birikimlerin toplanıp değerlendirilmesi ve emeklilikte tek seferlik veya düzenli maaş ödemeleri esasına dayanmaktadır. Sistemde 10 yıl süreli kalan ve 56 yaşını tamamlayan katılımcılar emekli olmaya hak kazanacak. Emeklilik sırasında belirli planlar çerçevesinde sermaye olarak birikim yapılabileceği gibi, ömür boyu ya da yıllık gelir sigortasıyla birlikte belli süre için düzenli emeklilik de alınabilmektedir.

1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Devlet katkısı zorunluluğu diğer yatırım araçlarında sağlanamayan avantajlar sağlamaktadır. Bu tarihten sonra ödenen her katkı payının yüzde 30'u Devlet tarafından karşılanacak ve böylece emeklilikte maddi güvenceye önemli katkı sağlanacak. BES, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 5 yılını dolduran katılımcılara yönetim ücreti ve kayıt ücreti gibi kesintilerin de yapılmayacağı bir süre tanımaktadır.