Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Cam balkon yaptıranlara kötü haber! Bu cezayı ödemek zorunda kalacaksınız

Cam balkon yaptıranlara şaşırtan karar! Tüm detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 31.12.2023 14:31
Güncelleme Tarihi: 31.12.2023 14:31

Cam balkon yaptıranlara kötü haber! Bu cezayı ödemek zorunda kalacaksınız

Cam balkon yaptıran kişilere ilginç ceza! Yaptırmadan önce bu haberi mutlaka okuyun! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

CAM BALKON YAPTIRANLARA KÖTÜ HABER

Son dönemlerde birçok insan hem evlerini genişletmek hem de balkonlarında daha fazla vakit geçirebilmek için cam balkon yaptırmayı tercih ediyor. Ancak Yargıtay bu konuyla ilgili emsal bir karar verdi! Cam balkon bazı apartmanlarda komşuların sorun yaşamasına sebep oldu ve şikayetler ortaya çıkmaya başladı. Bina balkonları dış cepheden pay alıyor ve binaların ortak alanları bulunuyor. Bu sebeple balkon tadilat ve değişimleri yapılacağı zaman kat maliklerinden beşte dördünden yazılı izin alması şartı aranıyor. Eğer bu izin alınmazsa cam balkon kaçak bir yapı olarak değerlendirilebiliyor. Yargıtay 18. Hukuk dairesi milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren emsal bir karar verdi. Yargıtay kararında şu sözlere yer verildi; 'Temyiz istemi süresi içinde olduğu anlaşılan dosyadaki bütün kağıtlar okunarak gereği düşünüldü; Davacı vekili dava dilekçesinde 42 numaralı bağımsız bölümde projeye aykırı kapatılan açık balkonun eski haline getirilmesi istenmiş, mahkemede davanın reddine karar verildi. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası 19. maddesi birinci fıkrasında kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titiz şekilde korumaya mecbur olduğunun altı çizildi. 

cam balkon yaptıranlara emsal karar

İkinci fıkrada da kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadığı sürece ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yapılamayacağı belirtildi. Dosya içindeki bilgi ve belgelerden özellikle bilirkişi raporuna göre davalıya ait olan bağımsız bölümün mutfağa bağlantılı balkonunun mutfakla balkon arasında yer alan kapı, pencere, duvarının kaldırılıp mutfakla birleştirildiği, balkonun PVC malzemeyle kaplandığı ortaya çıktı. Bilirkişi raporuna göre Yargıtay uygulamalarında kabul edildiği gibi sabit eser niteliğinde olduğu için bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan inşaat yapılamaz. Balkon kapatma malzemesinin saydam veya ışık geçirmeyen nitelikte olması veya tek parçadan veya birkaç parçadan oluşması, çevreye zarar vermiyor olması bu sonucu değiştirmez. Bu durum karşısında balkonun projeye aykırı şekilde kapatılması nedeniyle eski haline getirilmesine karar verilmesi gerekiyor. Balkonun daire içine alınması suretiyle ruhsata tabi olmadığı, ana taşınmazda yer alan kat maliklerinin yüzde 90'ının aynı yöntemle bu değişikliği yaptığı, değişikliğin diğer maliklere zarar vermiyor olması ve ana yapının statiğini tehlikeye sokacak nitelikte olmadığı için talebin reddine karar verilmiştir.'