DOLAR
34,87 -0,03%
EURO
36,74 -0,37%
ALTIN
3.038,03 0,28%
BITCOIN
3.498.864,57 0,96%

Burası Norveç değil Türkiye! Türkiye'de ilk defa görüldü

Pazar gecesi Dünya’nın üst atmosferinde meydana gelen jeomanyetik fırtına, Kuzey Işıkları’nın birçok ülkede görülmesine neden oldu. Bu doğa olayı Türkiye’de de ilk defa gözlemlendi. Peki bu ışıklar nasıl oluştu ve neden kırmızı renkteydi? İşte bilim insanlarının açıklamaları.

Yayın Tarihi: 06.11.2023 11:42
Güncelleme Tarihi: 06.11.2023 11:42

Burası Norveç değil Türkiye! Türkiye'de ilk defa görüldü

Pazar gecesi Güneş’ten gelen jeomanyetik fırtına, Kuzey Işıkları’nın birçok ülkede görülmesine neden oldu. Bu doğa olayı Türkiye’de de ilk defa gözlemlendi.  

Kuzey ışıkları Türkiye'nin yanı sıra  birçok Avrupa ülkesinde de görüldü. Kuzey ışıkları bilim insanlarında da şaşkınlık yarattı.

 Genellikle yeşil görülen kutup ışıklarının kırmızı renk tonlarında görülmesinin nedeni ise havada nitrojen emisyonlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor.

GÜNEŞ’TEN GELEN FIRTINA DÜNYA’YI ETKİLEDİ

Kuzey Işıkları, Güneş’te meydana gelen patlamaların Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu ortaya çıkan renkli ışık şovlarıdır. Normalde bu ışıklar kutup bölgelerinde görülürken, geçtiğimiz hafta sonu Güneş’ten gelen aşırı güçlü bir jeomanyetik fırtına, Dünya’nın üst atmosferindeki moleküllerin hareketlenmesine ve ışık yaymasına sebep oldu. Bu sayede Kuzey Işıkları, ABD, Kanada, İngiltere, Macaristan, Ukrayna, Yunanistan ve Türkiye gibi birçok ülkede görülebildi.

KIRMIZI RENK NİTROJEN KAYNAKLI

Kuzey Işıkları genellikle yeşil renkte görülürken, bazen kırmızı, mor, pembe, mavi gibi farklı renklerde de ortaya çıkabilir. Bu renklerin oluşmasının nedeni ise havadaki moleküllerin cinsine bağlıdır.

Eğer ışık oksijen moleküllerinden çıkıyorsa yeşil, nitrojen moleküllerinden çıkıyorsa kırmızı renkte görülür.

Türkiye’de görülen Kuzey Işıkları’nın kırmızı renkte olmasının sebebi ise havada nitrojen emisyonlarının yüksek olmasıdır.

YIL BOYUNCA GÖRÜLEBİLİR

Kuzey Işıkları sadece kışın değil, yıl boyunca görülebilir. Ayrıca Kuzey Işıkları sadece Kuzey Yarım Küre’de değil, Güney Yarım Küre’de de görülebilir. Güney Yarım Küre’deki ışıklara ise Güney Işıkları denir.