Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bunu yiyen yaşlanmayı unutuyor! Cildi 10 yaş gençleştirip aydınlatıyor

Pekmezle birlikte tüketildiğinde ihtiyaç duyulan lezzeti sağlayan tahin, kan dolaşımını düzenleyerek yaşlanma belirtilerini en aza indirerek doğal alternatif olarak dikkat çekmekte.

Yayın Tarihi: 11.06.2024 14:38
Güncelleme Tarihi: 11.06.2024 14:38

Bunu yiyen yaşlanmayı unutuyor! Cildi 10 yaş gençleştirip aydınlatıyor

Prof. Dr. Canan Karatay, tahinin kan dolaşımını düzenlemekle kalmadığını tıkanan damarların tedavisine yardımcı olduğunu iddia ediyor.

Tahin, antiinflamatuar özelliğiyle bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıkları ile felç riskini de azaltıyor. Ayrıca tahinde bulunan kalsiyum ve magnezyum kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir.

Eski tıp kitaplarında pek çok doktorun önerdiği tahin ile limon karışımı hematopoietik ve yorgunluğu giderici etkilerinin yanı sıra enerji rezervlerini artırıcı etkiye de sahiptir. Tahin hem erkek hem de kadınlarda doğurganlığı artırır ve kısırlık riskini azaltmaktadır. Tahin B vitaminleri açısından zengin olduğu için hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur ve saçların daha da parlak olmasını sağlamaktadır. 

tahinin faydaları

Çinko içeriği sayesinde cilt yenilenmesinde ve kolajen üretiminde aktif rol oynayarak cildin sağlıklı kalmasını sağlar. Ayrıca tahin üretiminin ana bileşenlerinden biri olan susam, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve aynı zamanda da erken yaşlanma belirtilerinin önüne geçilmesine destek olan amino asitlerle beraber E vitamini, B vitaminleri, mineraller, yağ asitlerini de içerir. 

Tahin, içerdiği omega 3 ve omega 6 sayesinde sinir hücrelerinin normal çalışmasına destek olur ve sinir sisteminin düzenli olarak çalışmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak tüketilen tahin hafızayı güçlendirir ve beyin fonksiyonlarına katkıda bulunur. 

Tahin, kalp sağlığını destekleyen yağ asitlerini de içerir. Özellikle oleik asit (tekli doymamış yağ asidi) ile linoleik asit (çoklu doymamış yağ asidi) içerir. Bu yağlar kalp sağlığını iyileştirmeye, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. 

tahinin faydaları

Tahin kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, potasyum gibi mineraller bakımından zengindir. Bu mineraller kemik sağlığından kas fonksiyonuna kadar birçok vücut fonksiyonunda önemli bir rol oynar. Özellikle vegan veya vejeteryan beslenmede tahin demir emilimini artırabilir. Demir, kan üretiminde ve oksijenin vücutta taşınmasında önemlidir.

Tahin, E vitaminiyle birlikte antioksidanlar gibi besinleri içerir. Bu bileşenler bağışıklık sistemi fonksiyonuna destek verir ve serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir. Tahin lif açısından oldukça zengindir. Bundan dolayı da sindirim sistemine katkıda bulunabilir.

Tahin, içerdiği lizin ile cilt sağlığını iyileştirir. izin, vücudun cildin elastikiyeti durumunu ve gençliğini korumasına yardımcı olan kolajen üretmesine yardımcı olur.

Tahinin faydalarından yararlanmak için dengeli beslenmenin bir parçası olarak düzenli olarak tüketebilirsiniz. Ancak tahin yüksek kalorili bir gıda olduğundan, özellikle kilonuzu kontrol altında tutmak istiyorsanız miktarını kontrol etmeniz önemlidir.

Ayrıca tahine alerjisi olan veya susama karşı hassasiyeti olan kişilerin tahin tüketirken dikkatli kullanması gerekmektedir. Sağlık sorunlarınız varsa veya özel bir diyet uyguluyorsanız bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.