Bist 100
9.374,2 0%
DOLAR
31,11 0,21%
EURO
33,69 0,16%
ALTIN
2.021,34 -0,05%

Bu ikili bir tek ölüme çare olmuyor! Kalpten damara ciğerden cilde her gün bir kaşık içmek yetiyor

Sağlık alanında uzman Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, zeytin ve zeytinyağının insan sağlığına birçok faydası olduğunu vurgulayarak, özellikle kan basıncını kontrol edip kandaki fazla kolesterolü dengeleyerek kalp krizi riskini düşürdüğünü ifade etti. İşte zeytinyağı ve zeytin ikilisinin mucizesi...

Yayın Tarihi: 01.12.2023 12:55
Güncelleme Tarihi: 01.12.2023 12:55

Bu ikili bir tek ölüme çare olmuyor! Kalpten damara ciğerden cilde her gün bir kaşık içmek yetiyor

Zeytin ve zeytinyağının, insan sağlığına sayısız faydası bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bu besinlerin özellikle kan basıncını düzenleme, kolesterol dengesini sağlama ve kalp krizi riskini azaltma konusunda önemli rol oynadığını belirtti.

Zeytin ağacının, 8 bin yıldan fazla bir süredir Akdeniz çevresindeki medeniyetlerin vazgeçilmez bir parçası olduğunu dile getiren Karabulut, zeytinin "sıvı altın" olarak adlandırılmasının haklı bir nedeni olduğunu ifade etti. Ağacın dayanıklılığı, uzun ömrü ve estetik görünümüyle ön plana çıktığını söyleyen Karabulut, zeytinin sadece besin olarak değil, aynı zamanda süs bitkisi ve odununun da kullanıldığını belirtti.

Zeytinin içeriğinde bulunan E vitamini, sodyum, protein, yağ, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri, A ve C vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, kükürt, klor ve magnezyum gibi besin maddeleriyle zenginleştiğini açıklayan Karabulut, yeşil zeytinin özellikle K vitamini açısından zengin olduğunu vurguladı.

ZEYTİNİN FAYDALARI NELER?

ZEYTİNYAĞI

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, zeytinin sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıraladı:

Kalp ve damar sağlığına olumlu etki: Kan basıncını kontrol eder, kolesterol dengesini sağlar.

Antioksidan özellik: Hücreleri korur, kanserle mücadeleye destek olur.

Sindirim sistemi sağlığı: Mide asidini azaltır, sindirim sistemini düzenler.

Ağrıları giderme: Antiinflamatuar özellikleri sayesinde ağrıları azaltır.

Göz ve görme sağlığına katkı: İçerdiği besin maddeleri göz sağlığını destekler.

Sinir sistemini koruma: Zeytin, sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Saç ve cilt sağlığı: Saçları güçlendirir, cildi besler ve gençleştirir.

Kilo kontrolü: Zeytinyağı, yağ hücrelerinin içerisindeki yağları parçalama özelliğine sahiptir.

Zeytin ve zeytinyağının düzenli tüketiminin genel olarak vücut sağlığını olumlu yönde etkilediğini belirten Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, bu besinlerin sofralardan eksik edilmemesi gerektiğini vurguladı.