Bist 100
9.720,2 0%
DOLAR
32,53 -0,05%
EURO
34,8 -0,2%
ALTIN
2.413,68 -0,18%

Bozuk çikolatayı bir bakışta anlayabilirsiniz! Tarihi geçmese bile bu belirtiyi gösteriyor

Çikolatanın bozulduğunu nasıl anlarsınız? Bu sorunun yanıtı çok sayıda çikolata sever tarafından araştırılıyor. Çikolataya dair aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz..

Yayın Tarihi: 22.02.2024 23:25
Güncelleme Tarihi: 22.02.2024 23:25

Bozuk çikolatayı bir bakışta anlayabilirsiniz! Tarihi geçmese bile bu belirtiyi gösteriyor

Çikolata, kakao yağı ile kakao tozuyla birlikte süt ve şekerden yapılan bir besindir. Genellikle üç çeşit çikolata yapılır: sütlü çikolata, bitter çikolata ve beyaz çikolata.

Çikolatanın raf ömrü 1 ila 2 yıldır. Çikolata normal şartlarda buzdolabında saklanmaz fakat saklanacaksa hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır. Çikolatanın saklanması için uygun ortam sıcaklığı 16-20 derecedir. Çikolata hakkında sık sorulan soruların yanıtlarını burada bulabilirsiniz.

Çikolata neden beyazlaşır?

İki olay sonucunda çikolatanın üzerinde beyaz bir film oluşur:

Yağlı beyaz tabaka; çikolatanın sıcaklık dalgalanmalarına maruz bırakılması ve yüksek sıcaklıklarda (22°C'nin üzerinde) tutulmasıyla üretilir. Yağ kristalleri sıvılaşarak çikolatanın yüzeyine yükselerek çikolataya beyaz bir görünüm kazandırır. Bu durum sonucunda çikolata özelliklerini kaybetmez ve yine de yenilebilir.

Şeker gibi beyaz bir tabaka; Çikolata neme maruz kaldığında şeker erir ve yüzeyde yeniden kristalleşir. Bu durum sonucunda çikolatanın tadı değişecektir.

Bozuk çikolatayı anlamanın yolu

Çikolata neden tadını kaybediyor?

İki elementin çikolatayla etkileşimi oksidasyona neden olur ve bu da tadı etkiler. Bunlaredan biri sı diğeri de güneş ışığıdır. Ayrıca çikolatanın keskin kokuya sahip maddelere yakın olması halinde bozulma meydana gelebileceğinden raf ömrü de dikkate alınmalıdır.

Neden bazı çikolatalarda yağ tabakası var?

Çikolata düzgün bir şekilde parçalanmazsa ve yuvarlanma sırasında yağlar homojenleşmezse zamanla yağlar yüzeye çıkabilir.

Beyaz çikolata neden pütürleşir?

Bilindiği üzere byaz çikolata bol miktarda şeker, süt minerali ve laktoz içerir. Bu maddeler ısıya daha duyarlıdır. Sıcaklığın +45°C'yi aşması veya suyla teması durumunda bu sorun ortaya çıkabilir.

Çikolata tadı neden yanık olur?

Çikolatayı yüksek sıcaklıkta eritmek yanık bir tat verecektir.

Bozuk çikolatayı anlamanın yolu

Kuvertür ve ganaj için önerilen erime sıcaklığı nedir?

Çikolatayı eritmek için önerilen sıcaklık:

Bitter çikolata: +45°C (113F)

Sütlü çikolata: +42`C (107.6F)

Fildişi çikolata: +40`C (104F)

Ahududu çikolatası: +40`C (104F)

Kuvertür ve ganaj ne sıklıkla eritilmelidir?

Sorunları önlemek için çikolatayı 2-3 defadan fazla eritmemeniz önerilir.

Çikolatanın erimesi için ne kadar süre beklemeliyim?

Uygun koşullar altında:

Fildişi/Ahududu: 2 haftaya kadar

Sütlü: 4 haftaya kadar

Acı: 6 haftaya kadar

Eritilmiş çikolatayı en iyi şekilde nasıl saklayabilirsiniz?

Çift cidarlı içten ısıtmalı tanklar için 45-50 °C sıcaklık ve mümkünse küçük bir karıştırıcı kullanılması önerilir.

Bozuk çikolatayı anlamanın yolu

Farklı çikolata türlerini karıştırılır mı?

Çikolata aynı yapıya sahipse kakao yağı veya bitkisel yağ gibi kendi kalitenizi oluşturmanızda bir sakınca yoktur ancak bunları iyice karıştırmaya dikkat etmeniz gerekir.

Çikolataya yeni bir renk verebilir miyiz?

Fildişi çikolataya, oranı %5'i geçmemek kaydıyla lesitin bazlı boyalar kullanılarak farklı renkler verilebilmektedir.

Çikolataya farklı aromaları nasıl ekleyebilirim?

Eritilmiş çikolataya yağda çözünen aromaların eklenmesi, çeşitli tat ve aromalar sağlar.

Damla droplar neden birbirine yapışır?

Çikolata parçacıklarını sıcak bir yerde (100°F'nin üzerinde) saklarsanız, eritip tekrar dondurursanız birbirine yapışacaktır.