Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Borsa'da parası olanların etekleri tutuşacak! 2024 için korkutan tahmin yapıldı

Borsaya ilişkin çarpıcı bir açıklama yapıldı. 2023 yılının en başarılı yatırım araçlarından biri olan borsa, yeni yıla sayılı günler kala fiyat gelişmeleriyle dikkat çekmekte. Özellikle son hafta borsada büyük kayıplar yaşanıyor. Peki güçlü piyasa dalgalanmalarının nedeni nedir ve borsada 2024 öngörüleri neler? Detaylar burada..

Yayın Tarihi: 29.12.2023 13:37
Güncelleme Tarihi: 29.12.2023 13:37

Borsa'da parası olanların etekleri tutuşacak! 2024 için korkutan tahmin yapıldı

Pandemiden bu yana güçlü getiriler sağlayan borsada son dönemde yaşanan düşüş oldukça dikkat çekici. Borsa en son 3 Ekim'de 8.560 puanı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. BIST 100 endeksi Aralık ayındaki 8.000 puan seviyesinden Cuma günü yüzde 2,67 geriledi. Peki borsadaki güçlü dalgalanmanın nedeni nedir, gelecek yıl borsada neler bekleniyor? BIST 100 endeksinin yeni zirve hedefi nedir? Şu anda hangisi daha çekici: mevduat mı altın mı? İktisatçı Hikmet Baydar bu konudaki tüm merak edilenleri açıklarken şu ifadeleri kullanıyor;

“Düşme ve kaçış eğilimi göstermiyor"

Borsa'da 2024 için korkutan tahmin

“Yıl sonuna yaklaşırken konumumuzu ayarlama dönemindeyiz. Düşük işlem hacimleri nedeniyle potansiyel olarak dalgalı bir dönemdeyiz. Sert bir düşüşle ulaştığımız 7.557 puan, 10 iş günü önce gözlemlediğimiz 7.529 puana yakın. Yatay bir yörüngede dalgalanan borsamız var. Yani bu tür dalgalanmalar aşağı ya da yukarı yönlü bir trendin olduğu anlamına gelmiyor. Fakat, düşüşe detaylı olarak baktığımızda sanayi endeksindeki düşüşün daha belirgin olduğunu görmekteyiz. Sanayi endeksi Cuma gününü %3,11 düşüş ile birlikte 11.513,23 puandan tamamladı.

Özellikle inşaat sektöründe, Kasım ayının aynı ayında ipotek satışlarının geçen yıla göre %68,5 oranında düştüğünü gösteren son satış verileri, kısıtlayıcı para politikası kapsamında alınan tedbirler ile beraber inşaat sektörünün durumunu gösteriyor. Bu sektördeki satış tabanı oldukça yüksektir. Ayrıca yüksek faiz oranları ve resesyon riski hem küresel ekonomi hem de Türkiye ekonomisi için ciddi oranda tehdit oluşturuyor. Bunda dolayı da büyüme beklentileri aşağı doğru revize ediliyor. Bu durum borsanın geleceğe yönelik beklentilerini olumsuz etkilemekte.

Daha sonra satış potansiyeli artacaktır. Aynı zamanda notun yükseltilememesi ve yabancı yatırımcıların borsayı destekleyememesi de satışlarda büyük etken olabilir. Ancak tekrarlayıcı oluyor. Şu anda borsamız yatay dalgalanıyor.

Borsa daha ne kadar düşecek?

Borsanın dışarıdan da önemli gördüğü Fibonacci destek seviyesi 7574 civarında. Fiyat bu seviyenin altında kapansa bile bu seviyeyi bir süre veya iki gün daha koruyup koruyamayacağını izlemek gerekiyor. Şu anda bu desteğin işe yarama şansı oldukça yüksek. Düşük işlem hacmi pek çok riski beraberinde getirse de yıl sonundan önce piyasada güçlü bir satış gücünün oluşacağını düşünmüyoruz. 7450'de güçlü bir alım potansiyeli var.

Şimdilerde borsada kalmak mantıklı mı?

Hisse senedi piyasasının geleceği açısından, büyüme hedeflerinin düşürülmesi, yüksek enflasyon ve aynı zamanda sıkı para politikası gibi engeller ile CDS durumunun iyi olmasına rağmen not artırmayı reddetmemiz gibi engeller gri listeden kaldırılmıyor ve izin verilmiyor. Yabancı yatırımcılar geliyor. Yerel seçim bahanesiyle bu çok olumsuz bir hava yaratıyor ama kurumsal düzeyde durum farklı.

Bu nedenle iyi sektörlere ve iyi liderliğe sahip şirketler, yatırımlarından her zaman kazanç sağlar. Kısa vadeli krediyle işlem yapanlara yönelik risk oldukça yüksektir. Ancak kendi kaynaklarıyla uzun vadeli alımlar yapanlar için de gelecek süreçte daha karlı durumları gözlemlemek mümkün. Bankalar hisse senedi seçiminde yabancıların tercihi olabiliyor. Ancak yenilikçi işletmeler yürüten bilgi teknolojisi ve teknoloji şirketleri büyük fırsatlar sunabilmektedir. Ayrıca enerji her zaman birinci öncelik olacaktır.

Borsa'nın 2024 hedefi ne?

2024 yılına yönelik beklentiler 2023 yılı kadar iyi olmasa da hâlâ büyüme beklentileri var. Ek olarak, büyüme oranları sektöre ve şirkete göre önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Not yükseltmesi, gri listeden çıkış, jeopolitik risklerin azalması, ekonomik durgunluk endişelerinin sona ermesi ve yerel seçimlere geçilmesi sonrasında yabancı sermaye girişinin güvence altına alınması ve yabancı hisse senetlerinin bu yönde hareket etmesi durumunda endeksin 11.000-12.000 civarına yükselmesi mümkün. Ancak bunlar gerçekleşmediği takdirde elde edilen kazançlar daha ciddi boyutlara ulaşabilmektedir.

Mevduat mı yoksa altın mı daha güvenli?

Mevduat faiz oranının hedeflenen enflasyon rakamlarına göre reel getiri sağlaması nedeniyle faydalı olduğu değerlendirilmektedir. Görünen o ki altının popülerliği devam edecek. “Özellikle jeopolitik riskler altında cazibe artırırken, 2024'te faiz indirimine ilişkin beklentiler altını daha fazla yukarı taşıyabilir.”