Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Belgesini getirene aylık 7 bin 368 TL maaş bağlanıyor! Şartı sağlayan Bakanlık kapısına koşacak

Devlet destekli ödemeler hız kesmeden devam ediyor. Destek ödemlerinin en önemlisi olan evde bakım ödemesi ve engelli maaşlarında yeni gelişmeler yaşandı. İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 13.02.2024 06:51
Güncelleme Tarihi: 13.02.2024 06:51

Belgesini getirene aylık 7 bin 368 TL maaş bağlanıyor! Şartı sağlayan Bakanlık kapısına koşacak

Devlet destek yadım ödemelerinde en fazla önem gösterilen ve sürekli olarak yinelenen evde bakım maaşı ve engelli maaşı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yeni bir bilgi geldi. Detaylar haberimizde…

su

ZAMLI ENGELLİ VE EVDE BAKIM MAAŞI BELLİ OLDU! İŞTE HESAPLARA YATACAK RAKAMLAR

Yeni yılın başında evde bakım maaşları da zamlarla güncellendi ve memur sayısındaki artışın da etkisiyle ciddi bir artış yaşandı. Peki 2024 yılında engelli ve evde bakım maaşları ne olacak? Maaş ödemesini mi soruyorsunuz? Tüm ayrıntılar haberimizde...

Her yıl olduğu gibi yeni yılda da engelli maaşlarına zam yapılıyor. Asgari ücretin 2024 yılına kadar artırılmasının yanı sıra engelli aylıkları ve evde bakım ücretlerinin de belirlenmesi öngörülüyor.

BAŞVURU SÜRECİ VE GEREKLİ BELGELER

Engelli bireylerin evde destekten yararlanabilmesi için üç temel koşulun sağlanması gerekmektedir. Öncelikle gelir testi raporu kullanarak gelir düzeyinin belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca Engelli Sağlık Kurulu raporunun “Evet” olarak değerlendirilmesi ve bakım ihtiyacının bildirilmesi gerekmektedir. Başvuru işlemleri için aile ve sosyal hizmetler il müdürlüğüne veya yetkili sosyal hizmet merkezi müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.

EVDE BAKIM DESTEĞİ KAPSAMI

Evde bakım maaşları, banyo yapma, beslenme, giyinme, temizlik yapma, merdiven inip çıkma gibi temel ihtiyaçlarını kendi başına karşılayamayan ve ağır engelli olduğunu bildiren kişiler için önem taşıyor. 18 yaş üstü kişiler için “ağır engelli” veya “tamamen bağımlı” ve 18 yaş altı kişiler için “ağır engelli”, "ağır engelli", "çok ileri düzeyde özel gereksinimi vardır", "belirgin özel gereksinimi vardır" ve "özel koşul gereksinimi var" ifadelerinden birinin sağlık raporunda bulunması şart.

DEĞERLENDİRME

Aile ve sosyal hizmetler birimi, bakım inceleme komitesi atamak için başvuru alırken, bu komite engelli sakinlerin bulunduğu sağlık tesislerinden alınan sağlık raporlarına göre ayrıntılı kontroller yapacak. Kişinin günlük yaşam aktivitelerini (banyo, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi) tek başına yapıp yapamayacağını değerlendirir.

Değerlendirme sonrasında kişinin bakıma ihtiyacı olduğu tespit edilirse Bakım İnceleme Komitesi rapor hazırlayacak. Bu rapor evde bakım yardımına uygunluğu gösterir.

Nitelikli evde bakım yardımı Aile ve Sosyal Hizmetler İl veya İlçe Müdürlüğü tarafından başlatılmaktadır. Ödemeler her ay düzenli olarak yararlanıcının hesabına yapılmaktadır. Evde yardım süreci, kişinin durumundaki değişikliklere göre düzenli olarak izlenmekte ve güncellenmektedir.

MAAŞLARA NE KADAR ZAM GELDİ?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Aralık ayı enflasyon verilerine göre memur ve emekli maaşları yüzde 49,25 arttı. Evde bakım ücretleri de aynı oranda arttı. Ocak 2024'ten bu yana evde bakım maaşları %49,25 arttı. Evde bakım maaşı 2023 yılı Temmuz ayında 5 bin 98 TL iken 2024 Ocak ayında 7 bin 638 TL'ye yükseldi.

MAAŞ SORGULAMA YOLLARI

Evde bakım parası her ayın 15'inden 31'ine kadar düzenli olarak hesaba aktarılıyor. Evde bakım maaş ödemeleri SMS veya e-Devlet üzerinden kolaylıkla talep edilebiliyor. Bireyler bu yöntemleri kullanarak ödemelerini takip edebilirler

SMS İLE SORGULAMA

Cep telefonunuzdaki mesajlara gidin. Yeni bir mesaj oluşturulur. Mesajda T.C. kimlik numarası ve “MAAS” yazmaktadır (örn. 12345678901 MAAS). SMS mesajı göndermenin maliyeti genellikle standart SMS ücretine bağlıdır. SMS gönderildikten sonra kullanıcı yanıt vermek için ödeme bilgilerine erişecektir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN SORGULAMA

www.turkiye.gov.tr adresini ziyaret edin.

T.C. Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz. “Aile ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı” hizmetleri arasında “Engellilere Yönelik Evde Bakım Hizmetleri Ödemelerine İlişkin Bilgi Talebi” veya benzeri bir hizmet yer almaktadır. İlgili hizmet seçildikten sonra TC Kimlik numarası gibi bilgiler girilir ve talep butonuna basılır. Sistem, sorgulamanın ardından kullanıcılara evde bakım maaş ödemeleri hakkında detaylı bilgi veriyor.