Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bebeğiniz geç konuşmaya başladıysa sebebi bu olabilir! Ufacık biberonlardaki büyük tehlike

Ağız sağlığı uzmanı Dt. Ceren Ergin, çok önemli bilgiler verdi ve bebeklerde "biberon çürüğünün" hızlı olarak ilerleyen ve tedavi edilmediği takdirde iltihaplanma, huzursuzluk, yeme alışkanlığının kaybı ve konuşma sorunlarına yol açtığını söyledi.

Yayın Tarihi: 30.11.2023 09:19
Güncelleme Tarihi: 30.11.2023 09:19

Bebeğiniz geç konuşmaya başladıysa sebebi bu olabilir! Ufacık biberonlardaki büyük tehlike

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde görev yapan Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Ceren Ergin, bebek ağız sağlığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dt. Ceren Ergin, Sağlık Bakanlığı tarafından 2018 yılında Türkiye'de ağız sağlığı kayıtlarına ilişkin hazırladığı araştırma raporuna değindi ve diş çürüklerinin dünyada en yaygın olan ağız sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Diş bakımının aslında ilk dişlerin çıkması ile birlikte başlayan ve hayat boyu devam eden üreç olduğunu belirten Dr. Ceren Ergin, şöyle konuştu:

“Okul çağı çocukları karışık dişlerin olduğu dönemdedir. 6 yaşında süt dişlerinden sonra ilk daimi dişler yani 6 yaş dişleri çıkar. Çocuk 7-8 yaşına geldiğinde ön kesici dişler değişir, karma dişlenme evresi 13-14 yaşına kadar ağızda hem süt dişlerinin hem de daimi dişlerin bulunduğu dönemdir. Çocukların konuşmasına, yemek yemesine ve güzel gülümsemeye sahip olmasına yardımcı olmanın dışında en önemli işlevi kalıcı dişlere yer açmak ve çene gelişimi durumuna rehberlik etmektir. Aslında süt dişlerinin sağlıklı şekilde işlevlerini yerine getirmesi ve yerine kalıcı dişlerin gelmesi gerekmektedir. Bu nedenle, üt dişlerindeki çürük veya enfeksiyonların, daimi dişlere oranla daha kolay ve çabuk çürümeye eğilimli olması nedeniyle tedavi edilmesi gerekiyor"

bebeklerde biberon çürüğü

“Biberon çürüğü” beslenmeyi etkiliyor..

çocukların ilk dişleri çıktıktan sonra (6-8 ay) ağız hijyenine başlanması gerektiğini söyleyen Dt. Ceren Ergin, bebeklerde görülen diş hastalıklarını şöyle özetliyor:

“Bazen bebeklerde süt dişleri büyüdüğünde, daha çok üst ön dişlerde küçük kahverengi lekeler ortaya çıkabilir. Aslında bu lekeler diş çürüğüdür ve dişlerin kırılmasına neden olmaktadır. Biberon çürüğü, çok hızlı ilerleyen ve tedavi edilmediği takdirde alt ön dişleri etkileyecek bir diş çürüğü türüdür. Biberonla beslenmeden kaynaklanan diş çürümelerini önlemek için bebeğinizin geceleri biberonla uyumasına izin vermeyin ve süte tatlı yiyecekler eklemeyin. Geceleri salgılanan tükürük miktarı azaldığı için dişlerin çürümeye daha yatkın olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle çocukların şekerli yiyeceklerle yatağa yatırılmaması gerekir. Her beslenmeden sonra "biberon çürüğü" dediğimiz durumu önlemek için dişlerinizi temiz bir tülbent ya da gazlı bezle silmelisiniz. Biberon çürüğü tedavi edilmezse ağrılar ve iltihaplanma meydana gelir. İltihaplı veya ağrılı dişler bebeğinizin huzursuz olmasına ve yeme alışkanlıklarını kaybetmesine neden olur. Bu durum alttan büyüyen daimi dişleri de etkileyerek şekil bozukluklarına neden olurBu dişlerin çekilmesi gerekiyorsa çocukta konuşma sorunu yaşanabilir.”

bebeklerde biberon çürüğü

"Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar diş minesini zayıflatır"

Ara öğünlerde karbonhidrat içeren gıdalar ve asitli içecekler tüketmenin diş minesini zayıflatacağını söyleyen Dr. Ergin, şöyle konuştu:

“Bu yiyecekleri yedikten sonra dişlerinizi fırçalamazsanız diş çürümesine ortam oluşur. Bu nedenle çocukların bu besinleri yedikten sonrasında en azından su ile ağızlarını çalkalama alışkanlığını edinmeleri gerekmektedir. Ayrıca ağızda bir parça peynir bulunması şekerin zararlı etkilerini azaltmak adına son derece önemli. Çünkü peynirin yapısında bulunan kazein diş minesi yüzeyini kaplayarak demineralizasyonu önleyecektir. Çocuğunuza atıştırmalık olarak yiyebileceği elma ve havuç gibi meyve ve sebzeleri vermek aynı zamanda diş yüzeylerinin mekanik bir şekilde temizlenmesine de yardımcı olur."