Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Başvurmak için kısa süre kaldı! Kaydını yenilemeyenin yeni yılda başı çok ağrır!

Çiftçi kayıt sistemi güncelleniyor! Yeni yıla kadar kaydınızı yenileyin! İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 25.12.2023 20:27
Güncelleme Tarihi: 25.12.2023 20:27

Başvurmak için kısa süre kaldı! Kaydını yenilemeyenin yeni yılda başı çok ağrır!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kapsamında, tarımsal faaliyetlerini kayıt altına almak isteyen çiftçilere önemli bir hatırlatma yapıldı. 2024 üretim yılı için ÇKS başvurularının son tarihi 2 Ocak 2024 olarak belirlendi. Bu tarih, mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle tarımsal destek, hibe, tarımsal kredi ve devlet destekli tarım sigortalarından yararlanamayan üreticilerin de bu imkanlardan faydalanabilmesi için önemli bir fırsat sunuyor.

ÇKS, üreticilere ait tarımsal faaliyetlerin ülke genelinde kayıt altına alınmasını sağlayarak çiftçilere desteklerden yararlanma imkanı tanıyor. Bu kapsamda, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2024 üretim yılına ilişkin ÇKS başvuruları, il/ilçe müdürlükleri ve e-Devlet kapısı üzerinden alınmaya devam ediyor.

Özellikle ilk kez başvuru yapacak olan çiftçiler veya daha önce başvurusu bulunan ancak arazi edinim bilgilerinde değişiklik olan çiftçilerin başvurularını il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapmaları gerekiyor. Geçmiş yıllarda ÇKS başvurusu yapan çiftçiler ise e-Devlet uygulaması üzerinden kolayca başvurularını güncelleyebiliyor.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Güncelleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı son dönemde tarım sektöründe dijital dönüşüme yönelik önemli adımlar attı. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtları artık mülkiyet durumuna bakılmaksızın yapılabilir hale geldi. Böylece geçmişte kayıt altına alınamayan araziler de sisteme dahil edildi.

Bunun yanı sıra mirasçılık sorunları nedeniyle desteklerden yararlanamayan çiftçilere yönelik "TarımCebimde" mobil uygulaması hayata geçirildi. Uygulama sayesinde çiftçiler artık dijital ortamdan ÇKS işlemlerini yapabiliyor, ürün bildirimlerini güncelleyebiliyor ve desteklemelere erişebiliyor.

Resmi verilere göre e-Devlet ve "TarımCebimde" üzerinden yapılan işlemler hızla artıyor. 1 Ekim itibarıyla e-Devlet üzerinden yapılan ÇKS işlemleri 1,5 milyona yaklaşırken, ilk defa ÇKS belgesi düzenlenen çiftçi sayısı 11 milyonu aştı.

Dijital dönüşüm sayesinde tarım sektöründeki bürokrasi azaltılıyor, çiftçilere kolaylıklar sağlanıyor. Böylece desteklemelerden yararlanma oranı artırılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın dijital atılımları tarımın verimliliğine ve katma değerine katkı sağlayacak.