Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bankadan kredi çekenlere büyük şok! Biri uçtu biri çakıldı

Günümüz ekonomik koşullarında, insanların nakit ihtiyaçlarının arttığı bir dönemde, finansal destek arayanlar için bankacılık bir çözüm olmuştur. 2024 yılına girdiğimiz bu ilk günler de merkez bankası yaptığı açıklamada en yoğun talebin taşıt kredilerine yapıldığını gösteriyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 08.01.2024 22:07
Güncelleme Tarihi: 08.01.2024 22:07

Bankadan kredi çekenlere büyük şok! Biri uçtu biri çakıldı

Maliyetler artmaya devam ederken, insanlar aktif olarak kamu ve özel bankalar tarafından sunulan kredi kampanyalarını araştırılıyor. Yeni yılda yapılan bir araştırmaya göre vatandaşın en fazla başvuru yaptığı kredi kampanyası taşıt kampanyaları olmuştur. Detaylar haberimizde…

su

MERKEZ BANKASI'NDAN ŞOK AÇIKLAMA: TAŞIT KREDİLERİNDE BEKLENMEDİK ARTIŞ!

Merkez Bankası son açıklamasında, gayrimenkul ve diğer bireysel kredilere yönelik talepteki düşüş eğiliminin 2023 dördüncü çeyrekte yavaşlayacağını, taşıt kredilerine yönelik talepteki düşüşün ise aynı dönemde artışa döndüğünü söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilen Banka Kredi Eğilimleri Araştırması, 2023 dördüncü çeyreğine ilişkin banka notlarını ve 2024 yılı ilk çeyreğine ilişkin beklentileri ortaya koyuyor. Bir merkez bankası araştırması, daha katı standartlara doğru bir eğilim olduğunu ortaya çıkardı. Tamamlandığında bankalar genellikle işletmelere kredi verirken 2023'ün son çeyreğinde başvuruda bulunacak.

"KREDİLERDEKİ SIKILAŞMA SON BULDU"

Merkez Bankası'nın tespitlerine göre,

Büyük şirketlere verilen krediler ve yabancı para cinsinden krediler için daha katı standartlara yönelik eğilim yavaşlamaya devam ederken, diğer şirketlere verilen kredilere ilişkin standartların sıkılaştırılmasının sona erdiği hissi var gibi görünüyor. Detaylara bakıldığında büyük şirketlere verilen krediler ve döviz cinsi kredilerdeki sıkılaştırma hafiflerken, diğer şirketlere verilen kredilerdeki sıkılaştırma tamamen ortadan kalktı.

"2024'ÜN İLK ÇEYREĞİ İÇİN BANKALARIN BEKLENTİLERİ"

Bankaların 2024 yılının ilk çeyreğinde işletmelere yönelik kredi verme standartlarını büyük ölçüde hafifletmesi bekleniyor. Bu tahmin, önceki dönemde konut kredileri ve taşıt kredilerinde standartların sıkılaştırılmasına yönelik eğilimin önemli ölçüde zayıfladığı, diğer bireysel kredi türlerinde ise standartların sıkılaştırılmasının tamamen sona erdiği gerçeğine dayanıyor.

SIKILAŞMANIN DÜŞÜK SEVİYEDE DEVAM ETME BEKLENTİSİ

2024 yılının ilk çeyreğinde konut kredisi standartlarındaki sıkılaşmanın gevşemeye devam etmesini, diğer bireysel kredi standartlarının da hafif sıkılaşmasını bekliyoruz. Taşıt kredisi standartlarına ilişkin olarak bankalar, taşıt kredisi standartlarındaki sıkılaştırmanın bu yılın ilk çeyreğinde düşük düzeyde devam etmesini bekliyor.

"İŞLETMELERE VERİLEN KREDİLERE OLAN TALEP ZAYIFLADI"

Bulgulara kredi talebi açısından bakıldığında, kurumsal kredi talebindeki büyüme eğiliminin 2023 yılının son çeyreğinde yavaşlamaya devam ettiği görülüyor. Kırılıma bakıldığında, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler ile kısa vadeli kredilere olan talep artarken, döviz cinsi kredilere olan talebin zayıf seyrini sürdürdüğü görülmektedir.

"TAŞIT KREDİ TALEBİ ARTTI"

Ticari kredi talebindeki büyümenin genel olarak 2024 yılının ilk çeyreğinde oldukça zayıf kalması bekleniyor. 2023 yılının dördüncü çeyreğinde konut kredileri ve diğer bireysel kredilere olan talepteki düşüş azalmaya devam ederken, taşıt kredilerindeki talepteki düşüş ise artışa dönüştü.

"YILIN İLK ÇEYREĞİNDE TAŞIT KREDİ TALEBİNDE İSE BELİRGİN BİR AZALIŞ BEKLENMEKTEDİR"

Banka, 2024 yılının ilk çeyreğinde konut kredisi talebindeki düşüş eğiliminin daha da zayıflamasını, diğer bireysel kredi talebinde ise düşüş eğiliminin güçlenmesini bekliyor. Taşıt kredilerine olan talebin bu yılın ilk çeyreğinde önemli ölçüde azalması bekleniyor.

"YURT İÇİ FONLAMA KOŞULLARINDAKİ SIKILAŞMA DEVAM EDECEK"

Bankaların fonlama seçeneklerinin gelişimine baktığımızda, 2023 yılının son çeyreğinde yurt içi fonlama koşullarında sıkılaşma eğiliminin devam edeceğini, yurt dışı fonlama koşullarında ise gevşeme eğiliminin güçleneceğini görüyoruz. 2024 yılının ilk çeyreğinde yurt içi finansman koşullarının sıkılaşmaya devam etmesi ve dış finansman koşullarının gevşemesi bekleniyor.