Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bana kredi çıkmaz diyenler bunu denesin! Kredi puanını şak diye yükseltiyor

Krediye ihtiyaç duyan bazı vatandaşlar kredi başvurusunda bulunsalar dahi bankalardan olumsuz yanıt alabiliyorlar. Bunun nedeni kredi notunuzun düşük olmasıdır. Bazı durumlarda kredi notunuz düşük olsa bile bankalar size kredi verme konusunda inisiyatif alabilir. Uzmanlar kredibiliteye ilişkin önemli bilgiler verdi. Bu sayede kredi notunuz hızlı bir şekilde artacaktır. Detaylar burada..

Yayın Tarihi: 03.03.2024 07:41
Güncelleme Tarihi: 03.03.2024 07:41

Bana kredi çıkmaz diyenler bunu denesin! Kredi puanını şak diye yükseltiyor

Kredi puanı, kişi veya firmanın bankalarla yaptığı işlemlere bağlı olarak içinde bulunduğu şartlara göre olumlu veya olumsuz olarak değerlendirilen sayısal bir değer şeklinde ifade edilmektedir. Kredi ve banka kredi kartı limitlerinizin ne kadar yüksek olduğunu, risk bakiyenizin ne kadar yüksek olduğunu, ödeme geçmişinizin ne olduğunu, ne kadar güvenilir olduğunu kredibiliteniz göstermektedir.

0-699 arası en yüksek risk, 700-1099 arası orta riskli, 1100-1499 arası düşük riskli, 1500-1699 arası iyi risk, 1700-1900 arası ise çok iyi risk olarak kabul edilir ve önemli risk olarak kabul edilir. Puanın yüksek olması, düzenli ödeme yaptığınızı, borçlarınıza sadık kaldığınızı ve güvenilir müşteri olduğunuzu gösterir. Kredi sorunu yaşayan bir kişi kredi başvurusunda bulunsa dahi bankanın başvuruyu reddetme ihtimali bulunmaktadır. Bunun nedeni kredi notunuzun düşük olmasıdır. Bankalar genellikle puanı 0 ile 699 arasında olan risk grubundaki kişilere kredi vermemektedir.

Örneğin bir kişinin birden fazla kredisi varsa, puanı 700 ile 1099 arasında olan orta risk grubunda yer alıyorsa, düzenli ödeme yapıyorsa ve borç ödeme gücü yüksekse kredisi onaylanacaktır. Bu durumda aslında kontrol bankanın elindedir. Fakat bazı durumlarda kira geliri veya başka bir maaş gibi ek güvenceye ihtiyacınız olabilir.

KREDİ NOTUNUZ DÜŞMEZ

Bana kredi çıkmaz diyenler bunu denesin

Aynı zamanda kredi itibarınızı sorgulamak kredi itibarınızı kötüleştirmez. Kredi başvurusunda bulunmanız veya başvurunun olumsuz olması kredi puanınızı olumsuz etkilemeyecektir.

"Risk KKB puanı kullanılarak değerlendirilir"

Kredi başvurunuz olumsuz olsa dahi diğer bankalar bunu teyit edemez. Ancak kredi bürosundan (KKB) gelen puan ve başvuru sayısına göre banka riski değerlendiriyor ve buna göre kredi vermeye karar veriyor. Peki kredi notunuzu nasıl yükseltebilirsiniz? Kredi notunuzu en kısa sürede nasıl yükseltebilirsiniz? Kredi notunuzun iyileşmesi ne kadar sürer? Kredi notunuz bir ayda kaç puan artar? Uludağ Üniversitesi'nde öğretim uyarısı olarak görev yapan Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, kredibiliteye ilişkin önemli detayları açıkladı.

"Ödemenin süresi içinde yapılmaması halinde"

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, konuyla ilgili konuşmasında kredi notu düşük olan kişilerin tüketici olarak daha fazla risk altında olduğunu belirterek, "Özellikle kredi ürünleri dediğimiz, insanları kredi veya kredi kartı borcunu hızlı ödememeye teşvik eden ürünleri kastediyorum. Bu nedenle ödemelerinizi zamanında yapmazsanız kredi notunuz düşecektir. Ana sebep bu. Kredi ürünlerinin zamanında ödenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kredi notumu nasıl artırabilirim?

"Kredi almak istiyorsanız kredi notunuzun yüksek olması gerekmektedir. Acil krediye ihtiyacınız olabilir." diye konuşan Doç. Dr. Eryılmaz, kredi itibarınızı nasıl artıracağınızı şu ifadelerle açıkladı:

"Son ödeme tarihi öncesinde belirli bir süre boyunca düzenli kredi kartı ödemeleri yapmak puanınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Diyelim ki maaşınızı bankadan alıyorsunuz, aynı bankadan düşük limite sahip bir kredi kartı alıp maaş çekinize bağlayabilirsiniz. Daha az harcamanız durumunda borcunuz otomatik olarak maaşınızdan düşülecek ve böylece düzenli ödemeler alacaksınız. Son ödeme tarihine kadar ödeme yaparsanız daha da fazla tasarruf edebilirsiniz."

"1 ayda 100-150 puan artış"

Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, kredi kartı borcunuzun sadece asgari tutarın değil tamamının ödenmesi durumunda kredi notunuzun çok kısa bir sürede (örneğin bir ay içinde) 100 ila 150 puan kadar artabileceğini söylüyor. Doç. Dr. Eryılmaz, konuşmasına şöyle devam ediyor:

"Örneğin ödeme tarih aralığı ayın 20'si ile 30'u arası. O aya ait borcun tamamını hesabınızın ilk gününde (her ayın 20'sinde) ödeyeceksiniz. Üstelik bunu düzenli olarak yapacaksınız. Yani Unutmayın, kredi kartınızı maaş kartına veya başka bir karta çevirebilirsiniz. Sorun yaşamamak için hesabın ödenip ödenmediğini kontrol etmek yine de faydalı olacaktır.

"2 yıla kadar uzayabilir"

Kredi notunuzun yükselmesinin ne kadar süreceğinden bahseden Eryılmaz, açıklamalarını şu şekilde tamamladı: "Normal piyasa koşullarında kredi notunuzun yükselmesi için 1 ile 6 ay arası bir süre yeterli olabiliyor. Çok ciddi değilse süre 2 ila 3 ay, risk düzeyi orta ise süre 6 aydır. Ancak ciddi bir şekilde kara listeye alındıysanız bu süre 2 yılı bulabilir."