Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ayçiçek yağıyla yemek yapanlar hapı yuttu! Şimdi işler değişiyor

Krizin ilk işaretleri önce zeytinyağında, şimdi de ayçiçek yağında ortaya çıktı. Yemek pişirmek için gerekli olan ayçiçek yağını stoklayın. Yakında yeni bir zam geliyor. Trakya Birlik CEO'su Şafak Kırbiç, bunun üretimi olumsuz etkilediğini açıkladı. İşte ayçiçek yağındaki son gelişmeler..

Yayın Tarihi: 15.01.2024 20:03
Güncelleme Tarihi: 15.01.2024 20:03

Ayçiçek yağıyla yemek yapanlar hapı yuttu! Şimdi işler değişiyor

Kuraklık birçok bölgeyi etkisi altına alırken, zeytinyağının ardından ayçiçek yağı da kriz belirtileri gösterdi. Trakya Birlik Yönetim Kurulu'nun başkanlık görevini yürüten Şafak Kırbiç, söz konusu kuraklığın ayçiçeği üretiminde olumsuz bir surum ortaya çıkardığını söyledi. Kurbiç, bazı eyaletlerdeki çiftçilerin düşük fiyatlar nedeniyle ayçiçeği yetiştirmekten vazgeçtiğini, vergi sınıflandırmalarının çiftçileri zor durumda bıraktığını da ifade etti. İşte ayçiçek yağındaki son gelişmeler..

Ayçiçek yağıyla yemek yapanlar hapı yuttu

Trakya Birlik'in 2022-2023 mali yılı Olağan Genel Kurul Toplantısında 12 eyalet ve 48 kooperatifte çalışmaların devam edeceği belirtildi. Birlik başkanı Şafak Kırbiç, her zaman çiftçinin yanında olduklarını belirterek, üretime ve üreticiye katkılarına vurgu yaptı. Geçen sezon yaşanan kuraklığın ayçiçek yağı üretimini olumsuz etkilediğini söyleyen Kırbiç, rekoltedeki düşüşe rağmen piyasada ayçiçek yağının satış fiyatlarının düşük oranda olduğunu söyledi. Bu durumun üreticiler için büyük sorun olduğunu ifade eden Kırbiç, üretilen ürünlerin büyük kısmının Trakya Birlik'ten satın alındığını aktardı.

Şafak Kırbiç, kuraklığa ve Trakya Birlik'te ekim alanlarının azalmasına rağmen geçen seneye benzer ürünler satın aldığını belirtirken bazı kentlerde çiftçilerin düşük fiyatlardan dolayı ayçiçeği yetiştirmekten vazgeçtiğini ifade ederek, çiftçilerin tarifeleri ayırmada zor durumda kaldıklarını söyledi. Sürdürülebilirlik açısından faiz oranlarının artık zor durumda olduğunu ifade ederek, gelecekte yeni gelişmeleri sabırsızlıkla beklediğini kaydeden Kırbiç, "Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Çiftçilerin hassasiyetlerini aktararak çiftçinin ve Trakya Birlik'in de bu üründen faydalanması gerektiğini aktardık. Bunun geriye dönük yapılması gerektiğini ve çiftçimizin bu ürünü daha fazla yetiştirerek ülkemizin ihtiyaçlarına cevap vermesi gerektiğini hassasiyetle ifade ettik” dedi.