Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

ATM'den para çekmeye gidenler aman dikkat! Yıllar sonra bir ilk yaşandı

Bankalarda ATM işlem ücretleri adeta fırtına gibi yükseliyor! Tüketiciler limit üstü çekim, para gönderme ve QR işlemleri için yüksek komisyonlarla karşılaşıyor. Emekliler ise maaşlarını çekerken ekstra ücret ödemek zorunda kalıyor.

Yayın Tarihi: 04.03.2024 11:15
Güncelleme Tarihi: 04.03.2024 11:15

ATM'den para çekmeye gidenler aman dikkat! Yıllar sonra bir ilk yaşandı

Son dönemde bankalarda yapılan işlemler için alınan masraflar ve komisyonlarda artış yaşanıyor. Gazeteci Kaan Zenginli'nin haberine göre, banka ATM'leri, birçok işlem için yüksek ücret talep ederek tüketicilerin ciddi şikayetlerine neden oluyor. ATM işlem ücretlerine bir önceki yıla göre yüzde 60-70 oranında zam yapıldığı belirtiliyor.

Bu durum, tüketicilerin özellikle limit üstü para çekimi, para gönderimi, kartsız para yatırma ve QR ile para çekme gibi işlemlerden ücret ödemesine sebep oluyor. Bankadan bankaya değişen ücretler, çeşitli kampanyalara bağlı olarak da farklılık gösteriyor. Ortak ATM'lerde ise para yatırma ve çekme işlemleri BDDK'nın açıklamasına rağmen ücretli olabiliyor.

Emekliler, bu durumdan en çok etkilenen kesim olarak öne çıkıyor. Bazı bankalar, devletin yatırdığı emekli maaşının tamamını çekmek isteyen emeklilerden ekstra ücret talep ediyor. Örneğin, özel bir banka, 15 bin liralık emekli maaşının çekimi için müşterisinden 30 lira ücret alıyor. Bu durum, emeklilerin maaşlarını çekememe veya masraflar nedeniyle şikayet etmelerine neden oluyor.

atm para çekimi

Ortak ATM'lerdeki sorunlar da dikkat çekiyor. BDDK'nın "Ortak ATM'lerde para yatırma ve çekme işlemleri ücretsiz yapılır" açıklamasına rağmen birçok Ortak ATM, "Bakiye Sorgula" dışında tüm işlemlerden ücret talep ediyor. Bu durum, tüketicilerin ek maliyetlerle karşılaşmasına yol açıyor.

Ayrıca, özel bankaların ATM'lerinden kendi hesabınıza para yatırmak istediğinizde, yanınızda kartınız olmaması durumunda IBAN ve T.C. kimlik numarası girişi yapmanın 15 lira işlem ücreti gerektirdiği belirtiliyor. Aynı işlemi QR koduyla yapmanın ücretinin ise 20 lira olduğu ifade ediliyor.

TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu, düşük faiz ortamında ve geniş kredi imkanları döneminde bankaların masraf ve komisyonlardan ciddi gelir elde ettiğini, ancak hükümetin para politikalarının sıkılaşmasıyla birlikte kredi vermede kısıtlamalara gidilmesiyle bankaların bu gelirlerinin azaldığını söyledi. Ağaoğlu, ATM işlem ücretlerinin artmasının birçok kişiyi etkilediğini ve haksız olduğunu belirtirken, kendi paranızı çekerken bile ücret talep edilmesinin hukuka aykırı olduğunu vurguladı.