Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Anadolu’da Hepatit tehlikesi! Bu hepatit cinsi çok sinsi ve öldürebilir

Dünyada Hepatit B’den 250 milyon, Hepatit C’den ise 70 milyon kişi muzdarip. Uzmanlar Hepatit C hastalarının yüzde 80’inin enfeksiyonlarının farkında olmadığını açıkladı. Peki bu hastalık sizi de tehdit ediyor mu? Merak edilen hastalık hakkında her şey detaylarda...

Yayın Tarihi: 06.03.2024 16:28
Güncelleme Tarihi: 06.03.2024 16:28

Anadolu’da Hepatit tehlikesi! Bu hepatit cinsi çok sinsi ve öldürebilir

Dünyada 250 milyon Hepatit B, 70 milyon Hepatit C hastası var. Ama Hepatit C hastalarını çoğu enfeksiyonlarını bilmiyor. Bu hastalık karaciğer yetmezliği ve kansere yol açabilir. Uzmanlar Hepatitli hastaların takip ve tedavisinin çok önemli olduğunu söylüyor. Ülkemizde en çok görülen Hepatit A, B ve C’nin belirtileri neler? Her yıl düzenli kan vermek neden hayat kurtarıcı? İşte detaylar...

HEPATİT NASIL BULAŞIR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hepatit A, B ve C, Anadolu Bölgesi’nde en çok görülen hastalıklardan. Hepatit A çocuklarda, yiyecek, içecek ve tuvaletlerden bulaşıyor. Ama tedavisi kolay. Hepatit B ve C ise çok daha riskli. 

HEPATİT CAnne karnında, cinsel yolla ve kan yoluyla bulaşıyor. Sarılık, iştahsızlık, halsizlik, idrar renginde koyulaşma gibi belirtiler veriyor. Ama bazen hiç belirti göstermeden de ilerliyor. Bu hastalıklar karaciğerde yerleşiyor ve tedavi edilmezse siroz ve kanser yapabiliyor.

HEPATİT B VE C’Lİ AİLELER DİKKAT! 

Tıp dünyasında büyük gelişmeler var. Eskiden tedavi edilemeyen hepatitler artık tedavi edilebiliyor. Hepatit A ve B’nin aşısı var. Hepatitlerin tanısı kan testiyle konuyor. Hastaların sürekli takip edilmesi çok önemli. 

HEPATİT C NEDİR

Amaç hastaları siroz ve kanserden korumak. Hepatit C yüzde 90’dan fazla iyileşme sağlıyor. 12-24 haftalık tedavilerle tamamen kurtulmak mümkün. Hepatit B ise ömür boyu ilaç kullanmayı gerektiriyor. Hepatit B ve C, ailede bir kişiye bulaştıysa, ailedeki herkesin test yaptırması şart.