Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Altın rekor kırdı! Borcu olanlara uyarı! Merkez Bankaları altın alımında çılgınlık!

Altın yatırımcılarına müjdeli haberler! Son 24 yılın en yüksek altın alım rekoru kırıldı. Türkiye, Çin, Hindistan ve Kazakistan altın alımında önde gelen ülkeler arasında yer alıyor.

Yayın Tarihi: 13.05.2024 22:40
Güncelleme Tarihi: 13.05.2024 22:40

Altın rekor kırdı! Borcu olanlara uyarı! Merkez Bankaları altın alımında çılgınlık!

Altında Son 24 Yılın Rekoru Kırıldı! Borcu Olanlar Dikkat!

Altın yatırımcılarına müjdeli haberler gelirken, borcu olanlara ise uyarı geldi. Son 24 yılın en yüksek altın alım rekoru kırıldı. Piyasadaki altın iştahı yatırımcıların yüzünü güldürüyor. İşte tüm detaylar...

Altın Alımları Zirvede!

Merkez bankaları altın alımlarına hız kesmeden devam ediyor. Türkiye, Çin, Hindistan ve Kazakistan'ın başını çektiği 10 merkez bankası, yılın ilk çeyreğinde toplamda 24 milyar dolarlık altın alımı gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attı.

altın

Merkez Bankaları Neden Altın Alıyor?

Rezervlerini çeşitlendirmek ve dolara bağımlılıklarını azaltmak isteyen merkez bankaları, altın alımında adeta bir yarışa girdi. Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde dünya genelinde en çok altın alan 10 merkez bankası, kasalarına toplamda 290 ton ağırlığında, 24 milyar dolar değerinde altın ekledi. Bu alım, geçen yılın son çeyreğindeki 286 tonluk rekoru geride bırakarak son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Hangi Merkez Bankaları Altın Alıyor?

Toplamda 290 ton altın alan merkez bankaları arasında başı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çekiyor. Rezervine 30 ton altın ekleyen Türkiye'yi, Çin, Hindistan ve Kazakistan takip ediyor. İlk 10'da ayrıca Çekya, Umman, Singapur, Kırgızistan, Katar ve Polonya yer alıyor.

Gram Altın Biriktirenler Dikkat!

Türkiye'nin başı çektiği bu altın alım çılgınlığı, dünya genelindeki merkez bankalarının altına olan güveninin ve dolara olan bağımlılıklarını azaltma çabalarının bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Türkiye, yılın ilk çeyreğinde yaptığı 30 tonluk altın alımı ile hem bölgesel hem de küresel anlamda dikkatleri üzerine çekti.

Uzmanlardan Altın Yatırımına Tavsiye

Merkez bankalarının artan altın iştahı, altın piyasasında fiyatların daha da yükselmesine neden oluyor. Uzmanlar altının bu sayede yeni rekorlar kıracağını, bu nedenle birikim yapmak isteyenler alıma devam edebilir görüşünde birleşiyor.

Ancak, altına borcu olan yatırımcılara dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunuluyor. Altın fiyatlarında yaşanabilecek ani dalgalanmalar, borçlular için risk oluşturabilir. Bu nedenle, altına yatırım yapmadan önce mevcut borçlarınızı ve risklerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir.