Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Altın alıp kazanmak isteyen bunu yapıyor! Kuyumculardan sert uyarı

Altın fiyatlarında dikkat çekici hareketlenmeler yaşandı. Altın yatırımcılarına ardı ardına uyarılar geliyor. Uzmanların yapacağı eleştirel analizler, altına yatırım yapmayı düşünen vatandaşların kârlarını artırmasına yardımcı olacak. Bu arada altın fiyatlarındaki dalgalanma nedeniyle gram altın, çeyrek altın, 22 ayar bilezikler ve Cumhuriyet altını da Kapalıçarşı'nın en ilgi çekici ürünleri arasında yer aldı. Ayrıca altın yatırımcıları 16.30'da açıklanan Aralık ayı ABD enflasyon oranını da takip edecek. Bu arada dünya çapındaki merkez bankalarının faiz indirimine ilişkin erken beklentileri de şu soruyu gündeme getirdi: "Altın fiyatlarında balon var mı?". Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, bunun cevabını verirken ons ve gram altının fiyatına ilişkin tahminlerini de söyledi.

Yayın Tarihi: 14.01.2024 22:39
Güncelleme Tarihi: 14.01.2024 22:39

Altın alıp kazanmak isteyen bunu yapıyor! Kuyumculardan sert uyarı

ABD Merkez Bankası'nın Mart ayı itibarıyla faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin azalması, özellikle altının ons başına fiyatı üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Ons başına altın fiyatları geçen haftaki düşüşten sonra bu hafta sınırlı yükseliş kaydetti.

ABD'de enflasyon rakamları beklentileri aştı. Saat 16.30'da açıklanan ABD Aralık ayı enflasyon oranına odaklandı. Bu nedenle, ABD tüketici fiyatları yıl bazında yüzde 3,4 veya aylık yüzde 0,3 arttı. Yıllık ABD enflasyon oranının ise 3,2'ye yükselmesi gerekiyor. Aylık enflasyonun yüzde 0,2 artması beklenirken çekirdek tüketici fiyatları da piyasa beklentilerine paralel olarak önceki aya göre %0,3 arttı.

Dün 2.041 dolara yükselen ons altın, önemli bir gelişmenin ardından 2.013 dolara geriledi. Altın onsu daha sonra toparlanarak günü 2.027 dolarda tamamladı.

"Gram altın fiyatı yükseldi"

Hafta başına 1950 lira civarından başlayan gram altın, 1973 liraya yükselirken gram altın günü 1.956 lirada tamamladı. Haftanın son işlem gününde 2.027 dolardan başlayan ons altın, şu anda 2.036 dolardan işlem görmekte. Ons altının bu gün en düşük seviyesi 2.027 dolar, en yüksek seviyesi ise 2.037 dolardı.

Altın alıp kazanmak isteyen bunu yapıyor

1955 lira civarından başlayan gram altın, şu anda değer kazanarak 1969 liradan işlem görmekte. Gram altında gün içi en düşük seviye 1942 lira olurken en yüksek seviye ise 1983 lira oldu. Altın fiyatları yeniden yükselişe geçti. Bundan menfaat sağlamak isteyenler için çok önemli bir uyarı yapıldı. Fed, ECB ve BOE'nin faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin kısa sürede azalması, altın fiyatlarında düşüşe neden oldu.

Diğer taraftan; Ons altın 2.000 dolardaki psikolojik seviyesinin üzerine yerleşirken, desteklenen gram altın fiyatı 1950TL'nin üzerinde hareket etmeye devam etti.

"Fed'in ons altın beklentileri düştü"

Dünya çapındaki analistler, faiz indirimi beklentilerinin erken karşılandığını iddia etmeye başladılar. Küresel düzeyde enflasyonda kayda değer bir düşüş yaşanmadı. Piyasanın Fed, ECB ve İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını fazla düşüreceği beklentisiyle fiyatlandığı söyleniyor. Altın fiyatlarında balon var mı? Altın fiyatının kısa ve orta vadede ne olmasını bekliyorsunuz? şeklinde sorulan sorulara ise altın ve finans piyasaları uzmanı İslam Memiş şu yanıtı verdi:

"Merkez bankasının faiz indirimine gitmesi muhtemel. 2023'ün son çeyreğinden itibaren bu öngörüme sadık kalacağım. Piyasanın genel görüşü bu yönde. Aslında öyle olmalı.

Çünkü piyasa erken faiz artışlarından ciddi anlamda yorulmuştu. Bu avans faiz artışlarına rağmen enflasyon beklendiği kadar hızlı düşmedi. Mevcut ekonomik durum dikkate alındığında faiz oranlarının düşmesi muhtemel. Altın fiyatlarındaki bu artışın nedeni tamamen faiz politikasına bağlanamaz. Jeopolitik gerilimler ve merkez bankalarından altın talebinin devam etmesi gibi faktörler de var. Dolayısıyla altın fiyatı tarafında balon görünmüyor.

“Altın fiyatları üç yıldır baskı altında.”

Bir ons altının fiyatı şu anda 2.035 dolardır. Altın fiyatları son üç yıldır baskı altında. Yüksek enflasyon, yüksek gerilim ve bu kadar belirsizlik varken altının sartış fiyatları zaten baskı altındaydı. Her şeye rağmen altının fiyatı şu anda aşırı değerlenmiş değil.

"Ons ve gram altın için ilk hedefler belirlendi"

Ons altının hedefi 2.350 dolar. Bu umudumu sürdürmeye devam edeceğim. 2070 dolar seviyesinin üzerine çıktıktan sonra yavaş yavaş 2150 dolar, 2200 dolar ve 2350 dolar seviyesini takip edecek. Dolayısıyla altın fiyatlarında herhangi bir bozulmaya yol açacağını düşünmüyoruz. Tam tersine altının fiyatının değerinden fazla arttığı zamanlar da oluyor.

Almalı mı yoksa satmalı mı?

Altın fiyatlarında bugünlerde alım fırsatları var. Şu anda altının fiyatı çok yüksek değil."