Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Ahmet Ercan'dan iki ilin uykusunu kaçıran korkutan açıklama: Hem büyük deprem hem de patlama olacak

Son zamanlarda artan deprem aktivitesiyle birlikte uzmanlar, korkutan uyarılar yapmaya devam ediyor. Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu kez depremlere ek olarak yanardağ patlamalarıyla ilgili uyarılarda bulunarak dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Ercan, Türkiye'deki volkanik dağların aktif hale gelebileceği ihtimalini dile getirerek, Van'ın güneyden ve doğudan gelen güçlerin kesişim noktasında bulunduğuna vurgu yaptı. Bu durumun 7.3 büyüklüğüne kadar depremlerin meydana gelebileceği anlamına geldiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 10.01.2024 17:20
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 17:20

Ahmet Ercan'dan iki ilin uykusunu kaçıran korkutan açıklama: Hem büyük deprem hem de patlama olacak

Kahramanmaraş'taki depremlerin ardından bölgedeki fay hareketliliğine dikkat çeken deprem uzmanları, özellikle Tunceli, Bingöl, Hakkari ve Van illerine yönelik uyarılarda bulunuyor. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Van ve Hakkari üzerinden Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki deprem riskini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu

deprem.

Ercan, Van Gölü çevresinde bulunan ve birbirine yakın üç yanardağın -Büyük Ağrı, Küçük Ağrı ve Tendürek Dağları- diri olduğunu belirtti. Özellikle Tendürek Dağı'nın 7.4 büyüklüğünde bir depreme neden olabilecek durumda olduğunu ifade etti. Ayrıca, Tendürek, Süphan ve Nemrut Dağı gibi volkanların aktif hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Ercan, Van bölgesindeki deprem riskini de vurgulayarak, 2011'deki depremin ardından bölgenin 30-40 yıl içinde yıkıcı bir depremle karşılaşabileceğini söyledi. Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki depremlere de değinen Ercan, Irak'tan gelen ve kuzeye doğru bastırma sonucu oluşan gerilmelerin Yüksekova kırığı üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti. Bu kırığın etkin olduğunu ve 7 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ifade etti.